BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kártérítést kap Macron felesége a hamis transzvádak miatt

Több ezer eurós kártérítést ítélt meg a bíróság Brigitte Macronnak.

A bíróság bűnösnek talált és több ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezett két nőt, akik azt a pletykát terjesztették, hogy Emmanuel Macron elnök felesége, Brigitte férfinak született, és transz nőként élt.

Brigitte és Emmanuel Macron magánéletét megmérgezték az alaptalan pletykák / Fotó: AFP

A két, önmagát független újságíróként jellemző alperes, akik saját YouTube-csatornát is működtettek, bizonyítékok nélkül állította egy 2021-ben posztolt videóban, hogy Brigitte Macron Jean-Michel Trogneaux néven született, és később változtatta meg a nemét és a nevét. 

Trogneux valójában Brigitte Macron testvére, aki szintén felperesként szerepelt a perben.

A Politico tudósítása szerint a hamis állítások Franciaországon kívül is terjedtek, és felerősítették ezeket olyan összeesküvés-elméletesek és szélsőjobboldali internetes szereplők, mint például Candace Owens amerikai konzervatív kommentátor.

A két vádlottnak 500 eurós bírságot kell fizetnie, emellett nyolcezer euró kártérítést Macronnak és ötezret a testvérének. (Egy euró 395,5 forint.)

Brigitte Macron egy 2022-es interjúban beszélt az esetről, mint mondta, eleinte ügyet sem vetett rá, később azonban úgy döntött, nem hagyhatja szó nélkül, mert ártott a szüleinek és a családjának, aki egy ismert csokoládébolt-láncot üzemeltetnek Franciaország északi részén.

Macron elnök idén márciusban érintette először az ügyet, 

azt mondta újságíróknak, hogy bántotta őt a pletyka, és hatással volt a magánéletére.

A portál emlékeztetett, hogy hasonló alaptalan állítások hangzottak el annak idején Michelle Obama amerikai first ladyvel szemben is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.