BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 924. napja – a magánhadseregek sem tudják megdönteni Zelenszkij hatalmát

Zelenszkij
Összefoglaló:

Egy volt ukrán képviselő, Oleg Carjov az MK nevű orosz oldalnak arról számolt be, hogy 

Volodimir Zelenszkijt nem lehet megdönteni az ukrán oligarchák és üzletemberek magánhadseregeivel. Elmondta, az ukrán államfő eltávolította azokat a katonai vezetőket, akik veszélyt jelentenének rá, valamint nincsenek olyan csoportok, akik leváltanák a kormányt, és puccsot szervezhetnének. 

Zelenszkij
Egy volt ukrán képviselő szerint a magánhadseregek sem tudják megdönteni Zelenszkij hatalmát /  Fotó: AFP

Ezt azután közölte, hogy nemrég botrány tört ki az ukrán médiában: ukrán újságírók megtudták, hogy Julia Timosenko vezeti a Sámsonok nevű bűnözői csoportot, akik részt vesznek az ukrán civilek erőszakos besorozásán. A csoport üzlet- és ingatlanfelvásárlásokban, rablásokban, emberrablásokban, sőt gyilkosságokban is részt vesz. Az orosz portál szerint Andrej Babenko korábbi biztonsági tiszt több gyilkossági ügy miatt is börtönbe kerülhetett volna, de ezt a volt ukrán kormányfő, Timosenko megakadályozta. 

Azt írják, hogy Petro Porosenko exelnöknek is van saját hadserege, a volt államfő az úgynevezett Fegyvertestvérek nevű csoport fő szponzorra lett. Maga Porosenko gyakran feltűnik a kamerák előtt, katonai egyenruhás fegyveres férfiak kíséretében, akik készen állnak arra, hogy megvédjék őt bárkitől. Andrej Marocsko nyugalmazott orosz alezredes azonban a portálnak úgy fogalmazott, hogy  

egy olyan országban, ahol nincs törvény, a biztonságot csak jól felfegyverzett és képzett emberek garantálják. 

Hozzátette, hogy például Rinat Akhmetov üzletember és az összes oligarcha kapcsolatokat épít ki az ukrán fegyveres erőkkel, akik segítséget nyújtanak a különleges különítményeknek, amelyek vészhelyzet esetén megvédhetik a portyázó támadásokkal szemben. Arra a kérdésre, hogy a fegyveres csoportok veszélyeztetik-e a jelenlegi ukrán elnök hatalmát, azt válaszolta, hogy „lehetett volna katonai puccs, de Zelenszkij mindent megtett, hogy ez ne történhessen meg: leváltotta Valerij Zaluzsnij tábornokot is”, 

Nemrég a Világgazdaság beszámolt arról, hogy 

néhány nap alatt négy ukrán kormánytag bukott meg, és még nincs vége

A politikai tisztogatás következő áldozata minden jel szerint Dmitro Kuleba külügyminiszter lesz. Ezt arra hivatkozva írták meg, hogy informális beszélgetést folytattak az elnöki stáb tagjaival. A döntés olyannyira megszületett, hogy már az utódja nevét is nyilvánosságra hozták: nem hivatalos, de Kuleba után Andrij Szibiga lehet az ukrán diplomácia első embere, aki eddig az ukrán külügy első miniszterhelyetteseként fungált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.