BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre az EU élmezőnyében lehet a magyar gazdaság növekedése az IMF szerint

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Krisztalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját.

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön hivatalában tárgyalt az Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Krisztalina Georgievával, aki a budapesti uniós pénzügyminiszteri csúcsra érkezett meghívott előadóként.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszönti Krisztalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját / Fotó: Facebook / Varga Mihály

A tárcavezető a találkozót követően kiemelte: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség azon célkitűzését, hogy az unió fokozottabban segítse az adósságkezelésben az alacsony jövedelmű, a migrációt tekintve jellemzően küldő országokat.

A miniszter elmondta, hogy az alacsony jövedelmű országok sérülékenysége olyan globális probléma, amely kihat az egész világgazdaságra.

Mint mondta: az Európai Unió hosszú távú érdeke, hogy a szegényebb országok felzárkózásával a finanszírozási teher és a migrációs nyomás is csökkenjen. Olyan eszközökkel szükséges támogatni ezeket az országokat, amelyek segítik a nehézségeik helyben történő megoldását – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: az utóbbi években új alapokra helyeztük hazánk és az IMF kapcsolatát, ma már egészen más keretek között vehetünk részt többek között a Nemzetközi Valutaalap közgyűlésén is, mint a 2008 körüli időszakban.

„Az akkori kormány az IMF-től várta a megoldásokat, míg ma már arra is van példa, hogy Magyarország hozza a jó választ gazdaságpolitikai kérdésekre. Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével” – idézte a tárcavezető szavait a Pénzügyminisztérium közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.