BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel másfél millióan utaztak a Balatonra a MÁV járatain a nyáron, a déli part továbbra is mindent visz

A vasúttársaság közlése szerint a Balaton déli partjára több mint kétszer annyian ugrottak le a nyáron, mint az északira. A MÁV elárulta azt is, melyik nap mentek a legtöbben a magyar tengerhez.

A nyári főszezonban augusztus 22-ig 1,25 millió menetjeggyel történő, úgynevezett viszonylati utazást regisztrált a MÁV-START a Balaton felé vagy onnan elindított járatain. Ezen felül ugyanakkor díjmentesen, illetve vármegye- és országbérletekkel is igénybe lehet venni a balatoni járataikat, vagyis ezek az utazások nem is szerepelnek a megadott adatokban. 

Budapest,,Hungary,-,March,8,,2023:,A,Stadler,Flirt,Train
MÁV vonat
Közel másfél millióan utaztak a nyári főszezonban a MÁV járatain a Balatonra / Fotó: Shutterstock

Népszerű volt a vonatos lejutás a Balatonra

A szakemberek szerint így a balatoni főszezoni utazások száma több százezres nagyságrenddel meghaladta a 1,25 milliót is. Csak a főszezont figyelembe véve 

a déli part továbbra is kiemelkedően népszerű, oda 878 ezer, az északira pedig 378 ezer menetjegyes utazás történt.

A legtöbben július 20-án utaztak, 38-40 ezer napi viszonylati jegyvásárlást rögzített a MÁV-START, ezt az augusztus 22-23. és július 11-12. közötti napok eredményei követték. 

A balatoni helyjegyköteles vonatok átlagos kihasználtsága az előző évi 60-ról 65 százalékra emelkedett. A legnépszerűbb helyjegyes járat, ami a keleti országrészből indult a Záhonyból – Debrecenen, Szolnokon át – Fonyódra közlekedő Aranypart expressz volt, másodosztályon átlagosan 80 százalékos kihasználtságot mértek. Ezt a járatot több mint 54 ezren választották a nyári nyaraláshoz. 

Pár tizedes lemaradással 79,7 százalékkal a Csabai Tekergő expressz lett a második legkihasználtabb vonat, míg a Miskolcról közlekedő Ezüstpart expresszel 50 ezren indultak nyaralni. A Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonaton is kiemelkedő, 71 százalékos volt az ülőhelyfoglaltság.

A legtöbben természetesen a Balaton és Tópart InterCityket vették igénybe, közel egymillióan utaztak ezekkel a főszezonban. 

Az InterCitykre korlátozott számban, kedvezményes – helyjegybiztosítást magában foglaló – interneten és MÁV appon vásárolható, a balatoni vonalakra érvényes Okosjegyből főszezonban 47 ezret adott el a MÁV-START. A legtöbben 

  • Siófok, 
  • Zamárdi, 
  • Balatonfüred, 
  • Keszthely és 
  • Balatonföldvár 

felé vették az irányt ezzel a jegytermékkel.

 Az utasok többsége idén is önkiszolgáló csatornán vette meg a jegyét, 

MÁV applikációval 29 százalék, az ELVIRA-n a jegy.mav.hu-n keresztül 16 százalék, míg automatából 16 százalékuk. Az automaták közül a Déli pályaudvariak, a kelenföldiek és a siófokiak állnak az élen a nyári forgalmuk tekintetében, ezeket követik Balatonszemes, Balatonlelle és Székesfehérvár állomás jegyértékesítő berendezései. 

Utószezonban sem ritkít a MÁV

Akik számára a nyár még nem véget, a vasúttársaság szeptember 22-ig kiterjesztett utószezoni menetrendet hirdetett, így addig is sűrű közlekedéssel, átszállás nélküli eljutást biztosít a Balatonhoz a fővárosból és több dunántúli városból.

Budapestről a Balaton déli partjára, ahogy egész évben, az utószezonban is óránként, felváltva indulnak a Balaton és Tópart InterCity-k, amelyekre kötelező a helyjegy vásárlása mindegyik vonatrészbe. 

A biciklisek is bátran választhatják a járatokat,

a Tópart InterCity nagykapacitású kerékpárszállító kocsit is továbbít, melyekre a kerékpárhely foglalása kötelező.

És a kutyások sem maradnak ki a jóból: a MÁV-START által az idei főszezon idején a Balatonhoz közlekedő helyjegyes vonatokon tesztüzem keretében bevezette a nagytestű, 20 kg-nál kisebb tömegű kutyák szállításának lehetőségét, most pedig a kutyaszállítás tesztüzemét november 2-ig meghosszabbították, hogy a jelenlegi pozitív visszajelzések mellé az őszi tapasztalatokat is megvizsgálhassák. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.