BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Makeshift migrant camps at risk of eviction in Mexico City menekült

Menekültáradat Amerikában – merőben mást terveznek a bevándorlás terén az elnökjelöltek

A közvélemény egyik legmegosztóbb témájában gázra tapostak a demokraták. S míg Trump megállítaná a migrációt, addig Biden százezer menekültet engedne be Amerikába.

Joe Biden amerikai elnök kormánya azt tervezi, hogy jövőre is megtartja a 125 ezer menekült befogadására vonatkozó célját – derül ki egy, az amerikai törvényhozóknak címzett, a Reuters által áttekintett belső jelentésből, ami azt jelzi, hogy a migrációs hullám folytatódik, ha Kamala Harris foglalja el a Fehér Házat.

Makeshift migrant camps at risk of eviction in Mexico City menekült
Egy demokrata kormány jövőre több mint százezer menekültet telepítene be Amerikába / Fotó: Anadolu via AFP

A Biden-kormányzat a szeptember 30-án véget érő 2024-es pénzügyi évben százezer embert akar befogadni az Egyesült Államok menekülteket befogadó programján keresztül 

– derül ki a dokumentumból, amelyről korábban nem számoltak be. Siker esetén ez lenne a legmagasabb szint az elmúlt három évtizedben.

A november 5-i választások előtt – amelyeken a demokrata Harris, Biden alelnöke és a republikánus Donald Trump fog megmérkőzni – a bevándorlás a választók egyik legfontosabb problémájává vált. Trump 2017–2021-es elnöksége idején jelentősen visszafogta a menekültek befogadását, és újraválasztása esetén széles körű bevándorlási szigorítást ígért, míg a demokrata kormány ennek az ellenkezőjét tűzte ki céljául.

Az Egyesült Államok menekülteket befogadó programja jellemzően olyan, hazájukon kívül élő emberek számára áll rendelkezésre, akiket faji, vallási, nemzetiségi és más társadalmi csoporthoz való tartozás vagy politikai véleményük miatt üldöztetés ér. A kérelmezőknek az Egyesült Államokon kívül kell tartózkodniuk ahhoz, hogy jogosultak legyenek a státuszra.

Biden a százezer feletti célt először a 2022-es pénzügyi évre tűzte ki, 

akkor azonban a menekültkérelmek feldolgozásának elakadása ezt megakadályozta. Most azonban minden eszközük meglenne a végrehajtáshoz.

A demokraták emellett növelnék a Latin-Amerikából érkező menekültek számát, ami része annak a stratégiának, hogy több legális útvonalat biztosítson a régióban a rekordszintű menekültek számára.

A törvényhozóknak benyújtott jelentésben az amerikai külügyminisztérium és más ügynökségek szerint a menekültügyi terv „arra a hosszú és tartós múltra épül, hogy az amerikai közösségek szívélyes fogadtatásban részesítik az üldöztetés elől menekülőket”.

Alapvetően más az Európát elérő menekültáradat, mint amivel az Egyesült Államok szembenéz

Az Egyesült Államokra nehezedő déli demográfiai nyomás jelentős mértékben enyhülni fog a következő évtizedekben. Európa helyzete viszont teljesen más, évente több tízmilliós nagyságrendben érkezhetnek teljesen más kultúrájú, vallású migránsok Európába a következő évtizedekben a várható afrikai és ázsiai népességnövekedés hatására.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.