BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meteorológia: széllökés- és csapadékrekord dőlt meg szombaton

A Kab-hegyi meteorológiai állomáson óránkénti 118,8 kilométeres széllökést mértek.

Széllökés- és csapadékrekord dőlt meg szombaton – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap. Azt írták, szombaton a Kab-hegyi meteorológiai állomáson óránkénti 118,8 kilométeres széllökést mértek, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos széllökés-rekord.

Fotó: AFP

A korábbi rekord óránkénti 101,5 kilométeres volt, amelyet 2010-ben, szintén a Kab-hegyen mértek.

Hozzátették: Bakonybél településen egy nap alatt 87,4 milliméter csapadék hullott, ami új napi csapadékösszeg-rekord. A korábbi rekord 82 milliméter volt, azt 2014-ben Budapest Rákoscsaba állomáson mértek.

Közben folyamatosan érkezik az átvezényelt több mint félezer szakember a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az önállóan védekező települések támogatására 30 műszaki irányító foglalja el a szolgálati helyét ezekben a pillanatokban. A vízügy folyamatosan egyeztet a társszervezetekkel is a szükséges segítségről. A dunai védekezésről bővebben itt olvashat.

Az áradások és erős szélviharok egyre nagyobb pusztítást okoznak Közép- és Kelet-Európában, a legkritikusabb helyzet Lengyelországban alakult ki. Dél-Lengyelországban egy híd összeomlott, a feltorlódott törmelék pedig elállta a víz útját, amely a város irányába folyik.

Péntek este 151, szombaton 172 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos időjárás miatt. Vasárnap délelőtt pedig csaknem 300 helyszínen, részben még a szombat esti miatt, részben vasárnapi újabb esetek miatt. A legtöbb bejelentés utakra, házakra, autókra, elektromos vezetékekre dőlt fák miatt érkezett, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.