BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Migrációs összefogás: a németek és franciák együtt segítenének a brit helyzeten

Németország és Franciaország segítene az Egyesült Királyságnak tető alá hozni egy EU-val való migrációs együttműködést most, hogy az új brit kormány szívesen együttműködne.

Új európai szintű migrációs és menekültügyi megállapodást szorgalmaz Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság, kihasználva a brit Munkáspárt „konstruktívabb” hozzáállását az EU-val való kapcsolatokhoz. Nancy Faeser, német belügyminiszter és Gérald Darmanin, volt francia belügyminiszter az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosának írt levelükben arra figyelmeztettek, hogy a Brexit „súlyosan rontotta a migrációs politikák koherenciáját”.

Migrációs
Migrációs összefogás: a németek és franciák együtt segítenének a brit helyzeten / Fotó: AFP

A levél kiemeli, hogy az Egyesült Királyság és a schengeni térség közötti népmozgások szabályozásának hiánya hozzájárul az illegális bevándorlás növekedéséhez, különösen a La Manche csatornán és az Északi-tengeren. Ez veszélyezteti azokat, akik ezeket az útvonalakat használják, és erősíti az embercsempész hálózatokat – írja a The Guardian.

A két miniszter sürgette az Európai Bizottságot, hogy gyorsan terjesszen elő egy tárgyalási mandátumot az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalásokhoz a migráció és a menekültügy témájában. Úgy vélik, hogy 

az új brit kormány készségesebben működne együtt az EU-val a migráció kérdésben,

 ami lehetőséget kínálhat a konkrét előrelépésre.

Franciaország már korábban is támogatta egy ilyen megállapodás létrejöttét, de Németország most először mutat ilyen erős támogatást. A migrációs megállapodás politikailag érzékeny kérdés lehet a Munkáspárt számára, amelyet menekültügyi jótékonysági szervezetek azzal vádolnak, hogy túlzottan átvette a Konzervatívok kemény hangvételét és politikáit a migrációval kapcsolatban.

Nem csak a migráció kérdésében rontott a Brexit

A Brexit mélyreható és tartós negatív hatással van az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti áruforgalomra, amely az angliai Aston Egyetem kutatóinak becslése szerint 2021 és 2023 között 17 százalékkal volt alacsonyabb ahhoz képest, amilyen akkor lehetett volna, ha az ország a közösség tagja marad.

Keir Starmer kormányfő javítani akarja a kapcsolatokat az EU-val, 

„ledönteni a kereskedelmi korlátokat”, azt azonban folyamatosan kizárja, hogy az ország ismét csatlakozzon a vámunióhoz, ami pedig segítene a célja elérésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.