BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NGM: A hosszútávú megtakarításokat célzó intézkedés növelheti az önrendelkezés szabadságát

A kormány tervei szerint otthonteremtésre is fel lehetne használni a megtakarításokat. A cél, hogy az öngondoskodás céljai között ez a lehetőség is megjelenjen.

A Gazdasági Kabinet által 2024. augusztus 28-án tárgyalt javaslat tovább erősítheti a megtakarítók önrendelkezési szabadságát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.  A kidolgozás alatt lévő koncepció ugyanis mindössze azon lehetőség megteremtését célozza, hogy az érintett egyén – szigorúan saját döntése alapján – adómentesen használhassa fel megtakarítását otthonteremtés céljából is. A kormány célja ezzel az, hogy az öngondoskodási célok között alternatívaként az otthonteremtés is megjelenjen. 

LUS2_IMG_4775
Lakásvásárláshoz is fel lehetne használni a hossz távú megtakarításokat
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nincs tehát szó arról, hogy a kormány rátenné a kezét a hosszútávú megtakarításokra, hanem plusz lehetőséggel bővítené a felhasználás lehetőségeit, nem csorbul az emberek önrendelkezési joga. 

Jelenleg annyit tudunk, hogy a Gazdasági Kabinet jelenleg akciótervet készített a kormánynak. Az is kiderült, a kormány szerint a gazdaságnak bevonó jelleget kell öltenie a kkv-k irányába, és a családokat, a fiatalokat, a vidéki lakosokat szeretnék a fókuszba helyezni. Ennek egyik eleme, hogy jövőre megduplázzák a gyermekek után járó családi adókedvezményt. A családokat támogatni szeretnék abban, hogy a megtakarításokat minél könnyebben otthonteremtésre tudják felhasználni. Az önrendelkezés további bővítése tehát egy akcióterv része.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza az Indexnek a tervezetek kapcsán azt mondta, 

alapvetően olyan programokra, intézkedésekre kell gondolni, amelyek forrásigénye nem nagy, cserébe viszonylag nagy hasznosságot biztosítanak.

 Itt a kkv-k fejlesztése és segítése lehet az egyik fontos szempont – ezek jellemzően hazai tulajdonú vállalkozások, és nem állnak odébb egy másik országba egyik napról a másikra.

Fontos ugyanakkor, hogy az ország minél többet profitáljon a folyamatban lévő nagyberuházásokból: az építőipar ezekben minél nagyobb szerephez jusson, és a későbbi beszállítók között is minél nagyobb arányban találjunk majd meg hazai cégeket – ezt fontos lehet már a támogatási szerződés megkötésekor rögzíteni. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.