BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SERBIA-BELGRADE-NOVI SAD-RAILWAY orosz

Szerbiába menekülnek az oroszok a háború elől

A kis országban több tízezres közösségek alakultak ki pár év alatt. Az oroszok sokkal jobban érzik magukat Szerbiában, mint Nyugaton, és gyorsan beépültek a helyi gazdaságba.

Amióta 2022 februárjában Ukrajnában kitört a háború, a konfliktus, a sorozás vagy Vlagyimir Putyin elnök politikája elől menekülő oroszok élénk közösséget hoztak létre Szerbiában, ahol sokkal barátságosabb vendéglátásban részesülnek, mint Nyugaton.

SERBIA-BELGRADE-NOVI SAD-RAILWAY orosz
Szerbiát elözönlötték az orosz menekültek / Fotó: AFP

Bár az oroszok tényleges száma Szerbiában kisebb, mint azoké, akik olyan országokba menekültek, mint Németország, jelenlétük érezhető a kevesebb mint kétmilliós Belgrádban.

Orosz tulajdonú klubok, óvodák és orvosi rendelők alakultak ki. Az oroszok orosz üzletekben vásárolnak élelmiszert. Orosz együttesek, énekesek és humoristák lépnek fel orosz klubokban, és orosz művészek mutatják be munkáikat orosz tulajdonú galériákban.

2022 februárja és 2023 közepe között több mint harmincezer orosz jelentkezett ideiglenes tartózkodásra Szerbiában 

– derül ki a belügyminisztérium legfrissebb adataiból. A tisztviselők nem közöltek adatokat az ezt megelőző összehasonlító időszakra vonatkozóan, de a Reutersnek elmondták, hogy a számok meredek növekedést mutatnak.

A beáramlás során az oroszok több mint 11 ezer vállalkozást alapítottak különböző ágazatokban, az internetalapú szolgáltatásoktól kezdve a vendéglátáson át a sportiskolákig – derül ki a szerbiai cégnyilvántartásból.

A Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatok évszázados múltra tekintenek vissza, és ma is szívélyesek, bár Szerbia is igyekszik csatlakozni az Európai Unióhoz, amely elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

Az első világháború után, a polgárháború idején a kommunisták elől több ezer úgynevezett fehérorosz menekült az újonnan alakult Szerb, Horvát és Szlovén Királyságba.
Sokan még mindig küzdenek a beilleszkedéssel, és inkább ragaszkodnak a Szerbián belüli mini-Oroszországhoz. Ironikus módon sok szerb támogatja Putyint, és nem osztja az elmenekültek nézeteit.

Az orosz kultúra hívása túl erős, így az első generációs orosz emigránsok nem akarnak beilleszkedni abba a társadalomba, amelyben találták magukat, függetlenül attól, hogy az szerb vagy nyugati 

– mondta Aleksandar Djokic belgrádi politológus.

Oroszország attól tart, hogy a Nyugat le akarja építeni Szerbia szuverenitását

A szerb választások után a baloldal tüntetéseket szervezett, azt állítva, hogy csalás történt. Oroszország aggódik a megmozdulások miatt, állításuk szerint az események beleillenek a Nyugat szuverenitás elleni küzdelmében alkalmazott forgatókönyvbe.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.