BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz

Megsemmisítette az ukrán hírszerzés egyik központját Oroszország

Fontos hírszerzőközpontra csapott le az orosz hadsereg. Emellett a ukrán repülőterek is súlyos károkat szenvedtek el. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy sokszorosára növelte országa a fegyvergyártását. Harckocsiból háromszor, tüzérségi lövedékből nyolcszor, lőszerből pedig kilencszertöbbet gyártanak Oroszországban, mint két éve.

Csapást mért az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) különleges rádiókommunikációs központjára és ukrajnai repülőterek kritikus infrastrukturális létesítményeire – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

orosz
Hírszerzési központot semmisített meg Ukrajnában Oroszország / Fotó: AFP (illusztráció)

Az orosz hadijelentés Heorhijivka település elfoglalása mellett a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be előretörésről. 

A harkivi és a donyecki régióban 13-ban nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát, Kurszk megyéből pedig több támadási, és három betörési kísérlet meghiúsításáról adott számot.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között három tábori lőszerraktárt, két német Marder gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, három 155 milliméteres önjáró és öt vontatott tarackot, továbbá 46 drónt.

A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az ukrán csapatok "gyakorlatilag teljesen elhagyták" a donyecki régióban lévő Pokrovszk közelében fekvő Hrodivka települést.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy nagy mértékben fokozzák a fegyvergyártást Oroszországban

Az orosz-ukrán háborúban szerzett tapasztalatok alapján alakítja át Oroszország a fegyvergyártását – írta meg az Iz.ru. Vlagyimir Putyin arról beszélt egy csütörtöki tájékoztatón, hogy azoknak a fegyvereknek a gyártását fokozzák, amelyek a leghatékonyabbnak bizonyultak az Ukrajna elleni harcban. Ilyenek például a harci drónok.

A Rostec orosz állami fegyvergyár vezérigazgatója , Szergej Csemezov arról beszélt, hogy az ukrajnai harchoz a vállalat szállítja az orosz hadsereg fegyvereinek majdnem a 80 százalékát. Elmondta, hogy több mint háromszor annyi harckocsit gyártanak jelenleg, mint 2 éve. A fegyverekhez szükséges lőszerből kilencszer annyi készítenek, mint korábban. A tüzérségi ágyúkhoz való lőszerből nyolcszor többet gyártanak, mint a háború elején.

Az EP lehetővé tenné, hogy Ukrajna orosz katonai célpontokat támadhasson a nyugati országoktól kapott fegyverekkel

Az Európai Parlament azt kérte az uniós tagállamoktól: tegyék lehetővé, hogy Ukrajna a nyugati országoktól kapott fegyverrendszereket használhassa legitim katonai célpontok támadására Oroszországban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.