BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 932. napja – a bukás szélén az egyik legfontosabb donyecki város

Az oroszok már nagyon közel állnak hozzá, hogy elfoglalják az egyik legfontosabb donyecki várost. Pokrovszk egy logisztikai csomópont, ahonnan a keleti fronton harcoló ukrán katonák az ellátást kapja. Az orosz erők 10 kilométerre vannak a várostól, amelyet már elvágtak a víztől és a gáztól. Még körülbelül 26 ezer civil tartózkodik Pokrovszkban.

Az orosz támadások miatt megszűnt a gáz- és vízellátás a Donyeck megyei Pokrovszk városban – közölte a helyi kormányzó, Vadim Filaskin. Pokrovszk nem messze van a donyecki keleti fronttól, a település közelében hónapok óta heves harcok zajlanak.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - SEPTEMBER 06: A view of the damage from the city following a rocket strike of Russian forces in the Pokrovsk region, Ukraine on September 06, 2024. Patryk Jaracz / Anadolu (Photo by Patryk Jaracz / ANADOLU / Anadolu via AFP)
orosz
Az oroszok már Pokrovszk határánál járnak / Fotó: Patryk Jaracz / ANADOLU / AFP

Pokrovszk fontos stratégiai pont az ukrán hadsereg számára, mivel logisztikai csomópontként működik. A fronton harcoló katonák a városon keresztül kapják az utánpótlást – írta meg a Kyiv Independent.

Augusztus 15-én az orosz csapatok már olyan közel jártak Pokrovszkhoz, hogy a várost evakuálni kellett. Az inváziós erők 10 kilométerre járnak a település határától. A környéken zajló harcok miatt leállt egy moduláris szűrőállomás, ami biztosította Pokrovszk vízellátását.

Ebben a helyzetben nem tudjuk újraindítani a szűrőt. Dolgozunk a probléma megoldásán 

– mondta Vadim Filaskin. A kormányzó közölte, hogy jelenleg más településekről szállítják az ivóvizet Pokrovszkba, illetve a város nyugati részén kutakat fúrnak, hogy megfelelő forrást találjanak. Állítólag már több mint 300 fúrás történt.

A várost a víz mellett a gáztól is elzárták az oroszok. Erről Filaskin még szerdán számolt be, amikor közölte, hogy támadók felrobbantottak egy benzinkutat, ami gázzal látta el a várost.

Még mindig sok civil tartózkodik a településen. A háború 2022-es kirobbanása előtt Pokrovszk egy 60 ezer fős város volt. A becslések szerint jelenleg még 26 ezer civil nem hagyta el az otthonát. Az evakuálás megakadt, amikor a harcok miatt le kellett állítani a pokrovszki vasútállomást. A menekülőknek most a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradba kell eljutniuk, ahonnan vasúttal tudnak eljutni az ország nyugati felére. Pavlohrad körülbelül 100 kilométerre fekszik Pokrovszktól.

Új terve van Zelenszkijnek a háború befejezésére

Zelenszkij új terve elsősorban az Egyesült Államokon múlik. Az ukrán elnök ezentúl nem árult el részleteket arról, hogy hogyan fejezné be a háborút.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.