BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország előrenyomult a keletukrán fronton

Úgy tűnik nem lehet megállítani az orosz csapatokat. Az oroszok számos területet tudtak elfoglalni Kelet-Ukrajnában.

Az orosz hadsereg szerdán közölte, hogy előrenyomuló csapatai elfoglaltak még két falut Kelet-Ukrajnában. Az oroszok idén számos területet tudtak elfoglalni a térségben, még akkor is, amikor Kijev saját, határokon átnyúló offenzíváját indított.

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
ukrajna
nem ejtenek foglyokat
oroszország
donyeck
Fotó: Anadolu / AFP

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte a Telegramon közzétett közleményében, hogy csapatai felszabadították Gosztre és Hrihorivka településeket a donyecki régióban. Gosztre egy kis falu 30 kilométerre nyugatra az elcsatolt régió fővárosától, Donyecktől. 

Hrihorivka közel fekszik a dombtetőn található Csasziv Jar városához, amely egy másik stratégiai jelentőségű település az oroszok számára. Katonai tudósítók arról is beszámoltak, hogy Ukrajna bizonytalan helyzettel néz szembe Vugledarban, a donyecki régió déli részén fekvő egykori szénbányászvárosban, ahol heves harcok folynak. 

Nagyon valószínű, hogy az orosz erők most három oldalról fenyegetik a várost

 – közölte szerdán a brit védelmi hírszerző egység. A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) kedden arról számolt be, hogy Vugledar esetleges elfogása nem valószínű, mivel az orosz erők számára csak mérsékelt előnyt jelentene a további támadó műveletek végrehajtásánál. 

Az ukrán vezérkar egyelőre nem kommentálta a két település helyzetét. A várost birtokló ukrán dandár és a térségben harcoló nagyobb parancsnoki egység sem nyilatkozott.

Az ukránok rendszeresen támadják rakétákkal a gyakorlatozó oroszokat. Legutóbb Donyeck térségében csapott le a HIMARS. A donyecki régióban van egy körülbelül 100 négyzetkilométeres terület, ahol nagyszámú orosz csapat és sok katonai felszerelés koncentrálódik. Február óta a HIMARS rendszerekkel indított rakéták legalább háromszor csapódtak be ezen a területen, és a támadásokban összesen több mint száz ember vesztette életét. Ugyanezen időszak alatt Ukrajna déli és északkeleti térségeiben két másik hasonló rakétatámadás is történt, ezek összesen 150 orosz katona életét követelték.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.