BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánik a Fehér Házban: Biden arra készül, jóváhagyja Ukrajnának, hogy megtámadja Oroszországot

Joe Biden amerikai elnök hajlik arra, hogy jóváhagyja Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakéták használatát oroszországi célpontok ellen. Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés közvetlenül az Oroszországgal való harcot jelentené.

Európai tisztviselők szerint Joe Biden amerikai elnök meghozhatja azt a döntést, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket kaphasson, amelyekkel Oroszország területén is csapást mérhet, noha egyik sem lehet közülük amerikai gyártmányú – írja a The New York Times.

President Joe Biden hosts an event on the Ukraine Conpact initiativ
Zelenszkij (jobbra) azt akarja, hogy Franciaország és az Egyesült Államok is hasonló fegyvereket juttasson Ukrajnának / Fotó: AFP

Kijev régóta lobbizik azért, hogy 

a nyugati szövetségesek engedélyt adjanak az átadott fegyverek bevetésére orosz földön. 

Az ukrán elnök szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az oroszok megtapasztalják a háború borzalmait, és rákényszerítsék Vlagyimir Putyint, hogy tegye le a fegyvert.

Nagy-Britannia már jelezte az Egyesült Államoknak, hogy Ukrajna használhatja a Storm Shadow nagy hatótávolságú rakétáit arra, hogy az ukrán határtól távol eső orosz katonai célpontokra csapjanak le velük. Biden éppen az új brit miniszterelnök, Keir Starmer társaságában egyeztethet a részletekről a Fehér Házban pénteken. 

Kijev azt akarja, hogy Franciaország és az Egyesült Államok is juttasson hasonló fegyvereket Ukrajnának az oroszok elleni harcban, ám amerikai tisztviselők szerint Joe Biden még nem hozott döntést az ügyben.

Biden egyelőre nem adott zöld utat Ukrajnának, hogy orosz területeken használhassa az amerikai fegyvereket. Különösen azután, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek figyelmeztették a Fehér Házat, Oroszország válaszul segíthet Iránnak abban, hogy megtámadja az amerikai haderőket a Közel-Keleten. 

Csütörtökön a Fehér Ház tisztviselői még ragaszkodtak ahhoz, hogy a közeljövőben nem születik döntés az amerikai gyártmányú harcászati ​​rakétarendszerek (ATACMS) használatáról, azonban

Biden jelezte, hogy a korlátozások lazítása közeleg. 

Kedden megkérdezték tőle, kész-e teljesíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyre kitartóbb kéréseit, amire az amerikai elnök azt felelte: „Jelenleg ezen dolgozunk.” 

Aggódik a Fehér Ház

Ha Biden megengedi a briteknek és a franciáknak, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket adjanak Kijevnek, és ha az elkövetkező hetekben az ATACMS használatára is engedélyt ad, ez lehet a végső felgyorsítása az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnek – fogalmaz a The New York Times cikke. 

Joe Biden tavasszal első ízben hagyta jóvá, hogy Ukrajna lőhessen orosz tüzérségre és más célpontokra közvetlenül az orosz határ mentén. Később ezt kiterjesztették, de a határterületekre történő csapások alapvetően védekezést szolgáltak. 

A Fehér Ház magas rangú tisztviselői szerint továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az amerikai ATACMS-eket majdnem száz kilométeres távolságban Oroszországon belül használják.

A cikk szerint a titkosított eligazításokon az amerikai hírszerzés tisztviselői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az amerikaiak közvetlen, látható módon részt vesznek Ukrajna háborújában, hogy elfoglalják és megtartsák a Kurszk közelében lévő pozíciókat.  

„Ahogy jelenleg a csatateret nézzük, tudjuk, hogy az oroszok ténylegesen az ATACMS hatótávolságán kívülre helyezték a siklóbombázókat használó repülőgépeiket” – mondta Lloyd J. Austin védelmi miniszter. Az Egyesült Államok már számos nagy hatótávolságú ATACMS-t szállított Ukrajnának, de a készletei kifogyóban vannak. 

Az amerikai tisztviselők attól is tartanak, hogy nem tudtak elegendő mennyiségű lőszert szállítani ahhoz, hogy komoly károkat okozzanak az orosz célpontokban.

A tisztviselők szerint Rustem Umerov ukrán védelmi miniszter a Pentagon ülésén arról beszélt, hogy olyan fegyverekre van szükségük, amelyekkel Oroszországon belül megzavarhatják az orosz logisztikát. „A csapások elősegítenék az orosz katonai képességek leépülését, és Oroszország már most is használ iráni, kínai és észak-koreai fegyvereket és alkatrészeket ukrajnai célpontok ellen” – mondta Seth G. Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának alelnöke. 

Putyin
Putyin korábban figyelmeztetett: ha a nyugat engedélyezi Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mérjen orosz területre, az Közvetlenül Oroszországgal való harcot jelentene / Fotó: AFP

Patrick S. Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtótitkára kedden azt mondta újságíróknak, hogy a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták új szállítmánya Iránból Oroszországba veszélyes precedenst teremtett, amely valószínűleg további szállítmányokhoz vezet. „Azt kell feltételeznünk, ha Irán ilyen típusú rakétákkal látja el Oroszországot, az nagyon valószínű, hogy nem egyszeri jó üzlet” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban úgy fogalmazott, a nyugati fegyverek használata azt jelentené, hogy

a NATO-országok, az Egyesült Államok, az európai országok háborúban állnak Oroszországgal.

„És ha ez a helyzet, akkor szem előtt tartva a konfliktus lényegének megváltozását, megfelelő döntéseket fogunk hozni a minket fenyegető veszélyek alapján” – hangsúlyozta. Donald Tusk lengyel kormányfő szerint ugyanakkor Putyin szavai inkább azt szemléltetik, hogy milyen nehéz helyzetük van az oroszoknak a fronton.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.