BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tuning the intrument. Little boy with phoropter having testing his eyes in the doctor's office

Ijesztően sok a rövidlátó a gyerekek között

A pandémia felgyorsította a helyzet romlását világszerte, de vannak módszerek, amelyekkel egészségesebbé tehetjük a látásunkat.

A gyerekek több mint egyharmada rövidlátó volt tavaly világszerte, és az arányuk 2050-re megközelítheti a negyven százalékot – derült ki egy friss kutatás eredményéből. Az előrejelzés nem meglepő, az elmúlt három évtizedben ugyanis folyamatosan nőtt a rövidlátók aránya a gyerekek és a felnőttek körében is, az emberek majdnem 36 százaléka nem látott tavaly tisztán távolra világszerte; 1990-ben ez még csak a 24 százalékukra volt igaz.

Tuning the intrument. Little boy with phoropter having testing his eyes in the doctor's office
A rövidlátás egyre gyakoribb a gyerekek között világszerte / Fotó: GettyImages

A kutatást a kantoni Szun Jat-szen Egyetemen végezték és egy brit szaklapban, a British Journal of Ophthalmologyban számoltak be róla a héten. Több mint 5,4 millió embert felölelő 276 tanulmányt vetettek össze, amelyek a világ 50 országában készültek mind a hat kontinensen.

A koronavírus-járvány rontott a helyzeten

Bár a helyzet a koronavírus-járvány alatt hirtelen jelentősen romlott, ám nem minden régióban azonos mértékben.

„A rövidlátás napjainkra jelentős közegészségügyi problémává vált, és egyre gyakoribb, különösen a délkelet-ázsiai országokban, így Szingapúrban, Kínában és Tajvanon” – idézte a tanulmány megállapításait a CNN.

A kelet-ázsiai gyermekeknél a legmagasabb, 35 százalékos a rövidlátók aránya, ami több mint kétszerese fehér társaikénak. 

A kutatók szerint ez részben annak tudható be, hogy ők már 2-3 éves korukban megkezdik  a formális oktatást, azaz sokkal korábban, mint a más régiókban élő gyerekek.

Japánban a legtöbb a rövidlátó

A helyzet Japánban a legrosszabb, ahol a gyerekek 86 százaléka rövidlátó. Dél-Korea áll a második helyen 74 százalékkal. Globálisan igaz, hogy a városokban magasabb a rövidlátók aránya, mint vidéken, és a lányokat minimálisan nagyobb mértékben érinti az állapot, mint a fiúkat.

Smiling tourist couple on bridge, The Bund, Shanghai, China (Photo by Philippe Roy / Connect Images / Connect Images via AFP)
A kelet-ázsiai országokban vált leginkább közegészségügyi problémvá a rövidlátás / Fotó: AFP

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a kisgyermekek érzékenyebbek a környezeti tényezőkre, mint a felnőttek, mert az óvodáskor kritikus időszak a látás fejlődésében.

Előrejelzésük szerint a rövidlátás gyakorisága tovább fog nőni a gyermekek és serdülők körében, és 2040-ben eléri a 36,6, 2050-ben pedig a 39,8 százalékot.

Van megoldás

Néhány dologra azonban a szülők megtaníthatják a gyermekeiket, hogy megóvják látásukat. Növelni kell például a fizikai aktivitásra fordított időt és csökkenteni azt, amelyet inaktívan, például tévézéssel és videók nézésével, számítógépes játékokkal, vagy internetezéssel töltenek a gyerekek.

A kutatók azt is szükségesnek tartják, hogy az iskolákban kevesebb házi feladatot adjanak, csökkentsék a korrepetálás terhét, és támogassák a szemészeti vizsgálatokat, a korai felismerést és kezelést.

Hasonló javaslatokkal állt elő korábban Benjamin Botsford, a massachusettsi UMass Chan Medical School szemésze is, aki júniusban írt a kérdésről.

Minél kevesebb időt tölt a gyerek a képernyő előtt, annál jobban lassítható a rövidlátás romlása / Fotó: AFP

Lassítható a romlás folyamata

A rövidlátás progressziója a gyermekeknél lelassítható, ha szüneteket tartanak, és nem töltenek folyamatosan órákat a telefonnal vagy számítógép előtt, írta.

Az iskolán kívüli – képernyő előtti vagy egyéb – olvasással töltött idő korlátozása segíthet lassítani a gyermekek rövidlátásának romlását. A hosszan tartó képernyőidő ugyanis a szem megerőltetését és kiszáradását okozhatja. Botsford ezért 

a „20-20-20 szabály” betartását javasolja.

„Tartsunk 20 másodperc szünetet 20 percenként, amikor 20 láb távolságra (hat méterre) nézünk a készüléktől. Koncentráljunk a szemek pihentetésére és a pislogásra. A drogériákban recept nélkül kapható műkönnyek időnkénti használata pedig segíthet a szemszárazságon” – ajánlja.

A szabadban töltött idő is jót tesz a szemnek, összefüggésbe hozható a rövidlátás gyermekkori előfordulásának csökkenésével.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.