BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
09 September 2024, Berlin: Sahra Wagenknecht, party leader of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) and member of the Bundestag, gives a press statement at the beginning of her group's meeting. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Sahra Wagenknecht: a bevándorlást ellenző szocialista felforgatta a német belpolitikát

A német belpolitikában az AfD mellett egy mindössze néhány hónapos radikális baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség is előretört. A BSW gazdaságilag baloldali, kulturálisan konzervatív, a külpolitikában pedig erősen bírálja az Egyesült Államokat.

A radikális jobboldal tarolt a Németország keleti részén rendezett tartományi választásokon, miközben a harmadik helyet egy frissen alapított radikális baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) szerezte meg. A BSW Türingiában 15,8 százalékot, míg Szászországban 11,8 százalékot kapott. A szervezet sikere mögött lényegében egyetlen ember áll: Sahra Wagenknecht.

11 September 2024, Berlin: Sahra Wagenknecht, party leader of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) and member of the Bundestag, speaks in the general debate on the 2025 budget in the Bundestag. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az AfD mellett a radikális baloldali Wagenknecht is meglepetést okozott /  Fotó: AFP

Wagenknecht az egykori Kelet-Németországban született német anyától és iráni apától, még a rendszerváltás előtt belépett az állampártba. A szocialista rendszer bukása után a kommunisták utódpártjához (PDS) csatlakozott, 2004-ben európai parlamenti képviselővé választották. A PSD 2007-ben egyesült egy másik baloldali párttal, így létrejött a Die Linke (A Baloldal) nevű pártalakulat, amelynek Wagenknecht is tagja lett.

Az 55 éves politikus rendkívül aktív a közösségi médiában, a több mint 680 ezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornáján egyes videói milliós nézettséget generáltak. Kiváló retorikai képességeiről ismert, 2009-től a Bundestag tagja, 2010-ben megválasztották a Linke alelnökévé. Az elmúlt években azonban a bevándorlás, a külpolitika és az identitáspolitika miatt 

összekülönbözött a Linke vezetésével, ezért tavaly kilépett és saját pártot alapított.

A BSW részben hagyományos baloldali és részben jobboldali politikát követ: megemelné a szociális juttatásokat, a nyugdíjat és a minimálbért, miközben korlátozná a bevándorlást és felgyorsítaná a kitoloncolásokat. Sahra Wagenknecht élesen bírálta Angela Merkel és Olaf Scholz bevándorláspolitikáját, amiért sok támadást kapott korábbi pártjában, egyben a koronavírus-járvány alatt ellenezte a korlátozásokat.

A BSW emellett leállítaná az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat, eltörölné a szankciókat, továbbá kritikus az Egyesült Államokkal és a NATO-val szemben. Bár sokan úgy tartják, hogy a BSW akár királycsináló is lehet a tartományokban, Wagenknecht korábban nekiment az összes pártnak, a Zöldeket a legveszélyesebb és legkártékonyabb pártnak nevezte.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a szocialista Wagenknecht a kultúrharcban balról kritizálja a baloldalt: szerinte az identitáspolitika eltereli a figyelmet a valódi problémákról, vagyis a kapitalizmus igazságtalanságairól.

Nagy bajban van a német ipar, főleg az autógyártás szenved – ez Magyarországot is hátráltatja

A német ipar gyengélkedik, mivel a termelés megdrágulása a versenyképesség elvesztésével járt együtt. Az energiaválságtól nem szenvedő ázsiai riválisok sorra szorítják ki a német beszállítókat, miközben az autóipart az elektromos átállás gyengíti. Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, így a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.