BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Skócia sikertelen alkoholharca: kudarcot vallott a minimáláras próbálkozás

Skócia régóta küzd az alkoholfogyasztással, amely rengeteg ember halálát okozza. A skót kormány minimáláras szabályozással próbálkozott, de egyértelműen kiderült, hogy ez nem vált be, ugyanis több mint tizenöt éve nem volt olyan magas az alkohol miatti halálozások száma, mint 2023-ban.

Skóciában rekordmagasan van az alkohol miatti halálozások száma annak ellenére, hogy a kormány alkoholegységre vonatkozó minimáláras szabályozást vezetett be. A parlamentet vezető Skót Nemzeti Pártnak (SNP) el kell ismernie, hogy a stratégiája megbukott. Skócia egyik legfontosabb feladata, hogy sürgősen más megoldást találjon a problémára, különben a halálozási számok csak nőni fognak.

Skócia, alkohol, sör, Guinness
Skócia sikertelen harca az alkohol ellen: kudarcot vallott a minimáláras próbálkozás / Fotó: AFP

A frissen közzétett adatok szerint Skóciában 2023 folyamán 1277 ember halt meg közvetlenül az alkoholhoz köthetően, ami a legmagasabb szám 2008 óta. Az alkohollal kapcsolatos halálesetek aránya Skóciában továbbra is a legmagasabb az Egyesült Királyságban annak ellenére, hogy Skócia az egyetlen brit terület, ahol minimáláras alkoholszabályozás van érvényben.

A 2018-ban bevezetett szabályozás 50 penny minimálárat vezetett be alkoholegységenként, amely szeptembertől 65 pennyre emelkedik. 

Ez azt jelenti, hogy egy üveg 13 százalék alkoholtartalmú bor legalább 6,34 fontba (közel 3 ezer forint) fog kerülni. A szabályozás célja az volt, hogy az alkoholproblémát kezelje, és a vezető SNP párt azzal érvelt, hogy sokkal több haláleset következett volna be, ha a szabály nem lenne érvényben.

A kritikusok szerint a bizonyítékok nem egyértelműek, és az ellenzéki pártok úgy vélik, hogy a halálesetek botrányosan magas száma egyértelműen jelzi a minimáláras szabályozás kudarcát. Sandesh Gulhane, a Skót Konzervatív Párt egészségügyi szóvivője és glasgow-i háziorvos kemény kritikát fogalmazott meg: „A halálesetek száma elképesztően magas, és szégyen egy olyan kormány számára, amely azt állítja, hogy progresszív” – írja a The Telegraph.

Skócia köti az ebet a karóhoz

Az alkoholegység minimálárának emelésével az alacsony költségű alkoholos italok, mint például az erős sörök, ciderek és olcsó szeszes italok ára növekedett leginkább. Az infláció miatt szeptembertől egy 700 milliliteres whisky legalább 18,20 fontba (8500 forint), egy üveg vodka pedig 17,07 fontba (8000 forint) kerül majd. Bár az SNP ragaszkodik ahhoz, hogy a szabályozás hatékony, 

tavaly a brit statisztikai hatóság bírálta Skócia kormányát, amiért túloztak a független kutatások eredményeivel kapcsolatban.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos halálesetek Skóciában 2006 és 2012 között csökkenő tendenciát mutattak, de azóta ismét növekedtek. A halálesetek kétharmada férfiakat érintett, és az adatok szerint a legszegényebb területeken élők 4,5-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg alkoholhoz köthetően, mint a leggazdagabb területeken élők. A skót kormány továbbra is úgy véli, hogy a minimáláras szabályozás segített, és az intézkedés következő emelése pozitív hatással lesz a jövőbeli statisztikákra.

Ezekben az országokban fogyasztják a legtöbb sört

Kínában 42 millió kiloliter (1000 liter) sör fogyott 2022-ben, amivel a távol-keleti ország magasan vezeti az országok közötti rangsort, és a globális fogyasztás 21,9 százalékét adta. A második az Egyesült Államok 20,3 millió kiloliterrel és 10,6 százalékos aránnyal, míg Brazília a harmadik 14,9 millióval és 7,8 százalékkal.

Magyarországnak sincs oka szégyenkezni, hazánk az egy főre jutó fogyasztás terén a 18. helyen áll 77,8 literrel. Itt érdemes megemlíteni, hogy Magyarország a rendszerváltás környékén még több mint 100 literrel az első 15 között szerepelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.