BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok halottjuk van a Dél-Libanon elleni izraeli légicsapásoknak

A területről menekülniük is kell a civileknek. Izrael úgy tűnik, nem fogja hagyni, hogy a Hezbollah fenyegesse Észak-Izraelt.

Noha Izrael előre figyelmeztette Libanon déli részének lakóit, hogy meneküljenek a térségből, az izraeli légicsapások így is több mint 100 halálos áldozatot követeltek és további több mint 400 főt megsebesítettek hétfőn.

izrael
Izrael az eddigieknél erőteljesebben bombázta Libanont/Fotó: AFP

A Hamász tavaly októberi terrortámadása utáni ellenségeskedés leghevesebb légitámadási hullámában mintegy 300 Hezbollah célpontra támadt az izraeli hadsereg a szervezet hétfői tájékoztatása szerint. Joáv Gallant izraeli hadügyminiszter pedig közölte, hogy 

a bombázások mindaddig folytatódnak, amíg nem biztonságos hazatérnie a határ mentén lakó izraelieknek.

Sokan menekülnek a bombázások elől

A bombázások hatására Libanon déli részén sokan menekülőre is fogták, dugókat és torlódásokat okozva az utakon. Ráadásul már a hétfői bombázások előtt mintegy 110 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat Dél-Libanonban – írja a The Guardian.

Izrael a múlt héten a Hezbollah kommunikációs hálózatára is érzékeny csapást miért egy hírszerzői művelet segítségével. Múlt hét kedden előbb több ezer a szervezet által használt csipogó, majd szerdán több száz walkie-talkie robbant fel, több tucat halálos áldozatot és több ezer sebesülést okozva, továbbá megnehezítve a Hezbollahon belüli információáramlást.

A szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah szerint Izrael ezzel hadat üzent Libanon népének, amit a hétfői légicsapások is alátámasztanak. Az ország régóta szeretné elérni, hogy a Gázában vívott háború elején kimenekített határmenti izraeliek hazatérhessenek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.