BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rétvári Bence: az iskolába mindent be lehet vinni, ami a tanulást segíti, de semmit nem, ami gátolja azt

Az államtitkár szerint a hazai messze nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó szabályozás világszerte, amely korlátozza a diákok tanórák alatti telefonhasználatát. Az órai telefonozás ugyanis mérhetően rontja a tanulmányi eredményeket, ezt pedig el kell kerülni.

Az iskolába továbbra is mindent be lehet vinni, ami a tanulást segíti, de semmit nem, ami gátolja azt – mondta egy, a kormány Facebook oldalán megjelent videóban Rétvári Bence, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden.

Teenage,Girl,In,Eyeglasses,Communicating,Online,On,Mobile,Phone,While
A telefonoknak csak akkor van helye a tanteremben, ha a tanulást szolgálják / Fotó: Shutterstock

Rétvári Bence kiemelte: a hazai messze nem az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó szabályozás világszerte, amely korlátozza a diákok tanórák alatti telefonhasználatát – azt ugyanis gyakorlatilag tényként lehet kijelenteni, hogy ha a diákok az órákon a telefonjukkal vannak elfoglalva a tananyag helyett, akkor érzékelhetően rosszabb eredményeket érnek el a teszteken, mint normál esetben.

A mobiltelefon színes, változatos, folyamatosan ingergazdag tartalmával elvonja a figyelmet az óráról, ez pedig egyértelműen károsan hat a tanulmányi teljesítményükre

– hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár hozzátette: amennyiben a telefon a tanárok pedagógiai céljait segíti elő, akkor természetesen a továbbiakban is használhatóak lesznek az órákon, hiszen a szabályozásnak nem célja hátráltatni a diákok fejlődését, hanem éppen ellenkezőleg, a tanulás minőségének javítása áll a fókuszában.

Rétvári Bence hangsúlyozta: amennyiben valamilyen vészhelyzet miatt a diáknak és a szülőknek azonnal kapcsolatba lépni egymással, szintén használhatók a mobilok, más esetben viszont nem.

A mobiltelefonok iskolai kitiltásával kapcsolatban rengeteg információ látott napvilágot az elmúlt napokban: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint például az új szabályozás alapjában véve sérti a diákok jogait, mások a leadott telefonok megsérülésétől, ellopásától tartanak, arról pedig, hogy végső soron a tanár, az intézmény, vagy esetleg az érintett gyermek szüleit terheli-e a felelősség a telefonok őrzését tekintve, továbbra is éles vita zajlik. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.