BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkos dróngyárat működtet Kínában Oroszország

Ha beigazolódik, az a kínai semlegesség végét jelenti. Kína eddig ugyanis csak alkatrészeket és kettős használatú javakat küldött Oroszországba, fegyvereket, pláne harci drónokat nem.

Kínában fejleszt harci drónokat Oroszország, s ezeket az Ukrajnában zajló háborújában is bevetné – állítja két európai hírszerző forrás. Az orosz állami fegyvergyártó cég, az Almaz-Antey IEMZ Lupol nevet viselő leányvállalata nemcsak Kínban működik, helyi szakemberek segítségével fejlesztette ki a Garppija-3 (G3) nevet viselő, 2000 kilométeres hatótávolságú, 50 kilogramm tömegű fegyvert szállítani képes drónját, de azokat ott is tervezi gyártani.

Silhouette of spy drone flying over the sea (UAV) and on background beautiful view of sun hiding behind sea surface.  sunset sky is orange with clouds and condensation traces, drón
Óriási változást jelentene, ha Kínában gyártott drónok jelennének meg a fronton / Fotó: Getty Images (illusztráció)

Kína ellen is szankciók jöhetnek, ha igaz a drónokról szóló hír

A Reuters birtokába került dokumentumok szerint erről maga a Kupol értesítette az orosz hadügyminisztériumot. Ha a hírszerzési források állítása igaznak bizonyul, az jelentős változást jelent Kína politikájában, hiszen az ázsiai ország eddig inkább csak kettős felhasználású termékeket és alkatrészeket exportált Oroszországba, ám teljes fegyverrendszereket nem.

Éppen amiatt sokan kételkednek abban, hogy Peking hajlandó lesz ilyen messzire menni, hiszen az megnyitná a kapukat az országot sújtó nyugati szankciók előtt. A hírszerzők által a Reutershez eljuttatott dokumentumok szerint ugyanakkor 

már érkeztek is a Kínában gyártott drónokból Oroszországba, igaz, egyelőre csak további tesztek céljából. 

A Kínában gyártott drónokból a Kupol egyelőre csak hetet küldött el Oroszországba, a G3 típusból pedig csak kettőt. A dokumentumokból az nem derül ki, hogy az orosz hadügyminisztérium zöld jelzést adott-e a drónok sorozatgyártására, Peking pedig ismételten tagadja, hogy Kína vagy kínai cégek fegyverrel látnák el Moszkvát az orosz–ukrán háború során.

Ugyanakkor a kínai külügyminisztérium a közelmúltban jelezte, hogy nem vonatkoztak nemzetközi korlátozások azokra az alkatrészekre és motorokra, melyeket a Garpija-A1 drónok gyártásához használtak. A Kupol azonban az alkatrészeken túllépve teljes fegyverrendszereket akar Kínában gyártani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.