BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új terve van Zelenszkijnek a háború befejezésére

Zelenszkij új terve elsősorban az Egyesült Államokon múlik. Az ukrán elnök ezentúl nem árult el részleteket arról, hogy hogyan fejezné be a háborút.

Várhatóan a második békecsúcson tárják a világ elé Ukrajna új tervét, mely diplomáciai úton bírná rá Oroszországot a háború befejezésére – mondta a Kijevben zajló Krími Platform csúcstalálkozójának sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán.

In this handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on September 11, 2024, Ukraine's President Volodymyr Zelensky attends the opening ceremony of a memorial to the victims of the Crimean Tatar deportation, ordered by Soviet leader Joseph Stalin in 1944, in the Park of Peace on Lybedska Square in Kyiv.  (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
zelenszkij, háború
Zelenszkij szerint diplomáciai úton is a háború befejezésére kényszeríthető Oroszország / Fotó: AFP

Az ukrán államfő annyit azonban elárult, hogy a tervről először Joe Biden amerikai elnökkel fog beszélni, az ugyanis leginkább az Egyesült Államok és más partnerek támogatásán múlik. Elmondása szerint ez elsősorban pszichológiai és politikai természetű terv lesz, de 

többféle fegyver is szerepet kap benne, ami befolyásolhatja Oroszország döntését a háború befejezéséről.

A Zelenszkij által győzelmi tervnek nevezett elképzelést szerinte a második békecsúcson kell bemutatni, hogy Oroszországot a háború diplomácia befejezésére kényszerítsék. Ha a tervet az ország partnerei támogatják, akkor Ukrajna könnyebben véget vethet a háborúnak.

Főszerepben Amerika és Ukrajna más szövetségesei

Az ukrán államfő abbéli reményét is kifejezte, hogy még szeptemberben tárgyalhat Joe Biden amerikai elnökkel, és az Egyesült Államok engedélyezi Ukrajnának a mélységi csapásmérést amerikai nagy hatótávolságú fegyverekkel oroszországi célpontok ellen. Zelenszkij beszélt arról is, hogy Ukrajna képes jelentősen növelni saját dróngyártását, de nem rendelkezik ehhez kellő költségvetési forrással, ezért pénzügyi segítségre van szüksége partnereitől. Hangsúlyozta, hogy a dróngyártás az ukrajnai üzemekben gyorsabb és olcsóbb, mint Nyugaton.

Mindemellett azt is elmondta, hogy a horvát kormány új védelmi segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amiről Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel tárgyalt szerdán Kijevben.

Kérdésre válaszolva kijelentette: nem tud Olaf Scholz német kancellárnak az ukrajnai háború befejezésével kapcsolatos tervéről, amelyről az olasz sajtó korábban írt. Ismételten leszögezte, hogy 

Ukrajna bevonása nélkül az országot érintő terv nem készülhet.

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva pedig közölte, hogy Ukrajna kapott információkat partnereitől arról, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, de ilyen rakéták Ukrajna elleni bevetését nem tudja megerősíteni.

„Csak akkor tudom megerősíteni, ha majd bizonyítékokkal rendelkezünk a rakéták bevetéséről, mint ahogy az megtörtént az észak-koreai rakéták és tüzérségi lövedékek bevetése után” – hangoztatta Zelenszkij.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.