BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós elnökség: zajlik a következő többéves pénzügyi keretterv előkészítése az EU-ban

A magyar uniós elnökség két fontos témája a demográfiai helyzet és a kohéziós politika közötti összefüggés, illetve a versenyképesség javításának kérdései – nyilatkozta Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter elárulta azt is, hogy folyik az Európai Unió intézményeiben, illetve a tagállamok között egy vita, amely a következő többéves pénzügyi kerettervet készíti elő.

„Európa egy hanyatló demográfiai pozícióban van. A természetes születésszám szinte minden tagállamban csökkenőben van” – nyilatkozta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek informális találkozója után. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta: körüljárták, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a demográfiai hanyatlást lelassítsák, optimális esetben megállítsák.

Navracsics Tibor: Európa egy hanyatló demográfiai pozícióban van
Navracsics Tibor: Európa egy hanyatló demográfiai pozícióban van / European Council közvetítés

„Óriási problémát jelent első sorban a kevésbé fejlett térségek elnéptelenedése, részben a periféria, részben pedig az Európai Unió déli tagállamainak csökkenő népessége, amely az unión belüli elvándorlásból adódik” – részletezte a Navracsics Tibor, miután elmondta, hogy a magyar soros elnökség két nagy témát szeretne körbejárni a fél évben:

  • a demográfiai helyzet és a kohéziós politika közötti összefüggés,
  • valamint a versenyképesség és a kohéziós politika közötti kapcsolatrendszer.

Azzal folytatta: 

folyik az Európai Unió intézményeiben, illetve a tagállamok között egy vita, amely a következő többéves pénzügyi kerettervet készíti elő. 

A november végén Brüsszelben megrendezendő tanácsülésen körbe járnák a versenyképesség és a kohéziós politika összefüggésének témáját – nyilatkozta a tárcavezető. 

Éles hangon bírálta Magyarországot egy budapesti, hazánk uniós elnökségéhez kapcsolódó találkozón Xavier Bettel luxemburgi és Hadja Lahbib belga külügyminiszter, valamint Jennifer Carroll McNeill ír európai ügyekért felelős miniszter. Bettel arról beszélt, hogy a budapesti ülést vezető Bóka János európai uniós ügyekért felelős minisztert meg fogja kérdezni, hogy ő is tervez-e Moszkvába utazni, mint a magyar kormány többi tagja, míg McNeill az alapvető jogok tiszteletben tartásának és a jogállamiságnak a fontosságát hangoztatta. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.