BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 17: People celebrate annual festival of folk culture, Bakshevskaya Maslenitsa in Moscow, Russia on March 17, 2024. Bakshevskaya Maslenitsa, “Maslenitsa of detachments of volunteer assistants to restorersâ?) is an annual informal and non-profit holiday organized with the assistance of the club of Russian history lovers “Rozhdestvenkaâ? on Maslenitsa. The festival traditionally involves burning an effigy of winter, and culminates in the capture of a large snow fortress. Since 1985, the holiday has been held annually. The location of the holiday is located in the Moscow region and changes annually, and the gathering place is kept secret until the last day. Alexander Manzyuk / Anadolu (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Vészesen fogy az orosz népesség

Oroszországban hosszú idő után először született százezernél kevesebb gyerek egy hónapban, miközben folyamatosan nő a halálozás.

Negyed évszázada nem volt olyan alacsony a születési arány Oroszországban, mint az idei év első hat hónapjában. A friss adatok szerint júniusban százezernél kevesebb gyerek született a 146,1 millió lakosú országban.

A születések számának visszaesése és a halálozások számának növekedése miatt csökken a népesség, ami a Reuters tudósítása szerint problémát jelent a Kreml számára az ukrajnai háború folytatásához, és ezt a kormányzat is érti. 

Katasztrófa a nemzet jövője szempontjából

– mondta a trendről Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Mit mondanak a számok?

A statisztikai hivatal, a Roszsztat adatai szerint 2024 első felében 599 600 gyermek született, 16 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában, és a legkevesebb 1999 óta.

Júniusban 6 százalékkal kevesebb, 98 600 gyermek jött világra, a számuk először nem érte el a százezret.

A népesség csökkenése ugyan tart már egy ideje, de a folyamat az idén felgyorsult, 325 100 halálesetet jelentettek hat hónap alatt, 49 ezerrel többet, mint egy éve.

EDITORS NOTE: Graphic content / A man carries wooden crosses during a funeral ceremony of three children, killed in what local Moscow-installed officials say was a Ukrainian attack, in Donetsk, Russian-controlled Ukraine, on March 17, 2024, amid ongoing Russian-Ukrainian conflict. (Photo by STRINGER / AFP)
A halálozások száma folyamatosan emelkedik / Fotó: AFP

Némileg segített a helyzeten, hogy a tavalyihoz képest 20,1 százalékkal több bevándorló érkezett az országba. Oroszország régóta függ a migráns munkaerőtől, amely főleg a volt szovjet köztársaságokból érkezik, mert krónikus a munkaerőhiány.

Jöhet, aki nem neoliberális

Vlagyimir Putyin azonban várja a „politikai menekülteket” is; augusztusban aláírt egy elnöki rendeletet, amely 

megkönnyíti a letelepedést a „hagyományos értékrend” híveinek, akik ellenzik a „neoliberális” elveket.

Az Anadolu török hírügynökség akkori beszámolója szerint a rendelet lehetővé teszi, hogy könnyebben kapjanak orosz tartózkodási engedélyt azok, akik elutasítják a nemváltoztatást, a melegpolitikát és a hagyományos vallások kritikáját. Megkerülhetnek bizonyos, az orosz jogszabályokban meghatározott eljárásokat, nem kell például dokumentumokkal igazolniuk, hogy beszélik az orosz nyelvet, ismerik az ország történelmét és jogrendszerét.

Tovább romolhat a helyzet

Nina Osztanyina, az orosz parlament alsóháza, a duma családvédelmi bizottságának vezetője szerint „különleges demográfiai műveletre” van szükség a születésszám javításához, és ez igencsak sürgető.

A man waves Russian national flag next to a couple in wedding attire after the patriotic concert at the Red square in downtown Moscow ahead the Russia Day on June 11, 2023. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Sürgősen tenni kell valamit az orosz demográfiai helyzet javítása érdekében / Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A Roszsztat korábbi előrejelzése szerint ugyanis 2046-ra 130 millió fő alá eshet az ország népessége a születések és a bevándorlók számának folyamatos csökkenése következtében. Ez a legrosszabb forgatókönyv, és azt jelenti, hogy évente 700 ezerrel csökken a lakosság.

A legjobb forgatókönyv szerint 4,59 millió fővel, 150,87 millióra nő népesség a következő 22 évben, 

a legvalószínűbb azonban az, hogy a lakosok száma 138,8 millióra esik vissza.

A Moscow Times beszámolója szerint az előrejelzés készítésénél a statisztikai hivatal nem vette figyelembe azokat a területeket, amelyeket Oroszország elfoglalt vagy elfoglal Ukrajnában.

Ezeknek a területeknek az ukránok szerint demográfiai krízissel kell szembenézniük. Ha nem sikerül kiűzni az ellenséget, akkor a régiók teljes lakossága eltűnhet

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.