BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Volodimir Zelenszkij nehéz döntésekre szólította fel a Nyugatot

Az ukrán elnök szerint világnak segítenie kell az orosz katonai repülőgépekkel és a több tucat irányított rakétával szembeni védekezésüket, mert azok naponta követelnek életeket. Volodimir Zelenszkij úgy látja, hogy a terrort meg lehet állítani, de ahhoz nehéz döntéseket kell meghozni. A vezető szerint csak határozottság vethet igazságos véget ennek a háborúnak.

Oroszország egy hét leforgása alatt mintegy harminc különböző típusú rakétát, több mint nyolcszáz irányított légibombát és csaknem háromszáz csapásmérő drónt vetett be Ukrajna ellen – tájékoztatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij szerint csak határozottság vethet igazságos véget ennek a háborúnak / Fotó: AFP

Az államfő egy helyszíni fotókból összeállított videófelvételt is közzétett a csapások következményeiről. „Ukrajnának erős támogatásra van szüksége partnereitől emberéletek megmentése érdekében az orosz terror ellen: légvédelemre, nagy hatótávolságú fegyverekre, katonáink támogatására, mindenre, ami arra készteti Oroszországot, hogy véget vessen ennek a háborúnak” – írta bejegyzésében az ukrán elnök.

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az éjjel az orosz erők két légibombával mértek csapást Harkiv városára. Az egyik egy orvosi rendelőben, a másik egy oktatási intézmény épületében okozott károkat. Ivan Fedorov Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az elmúlt napban három helyi lakos halt meg orosz támadások következtében. 

Volodimir Zelenszkij határozottságot és segítséget kért a terror ellen

Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon tájékoztatott arról, hogy Harkivot is orosz rakétatámadás érte vasárnap. A légitámadásban megsérült egy többemeletes lakóépület, a 9. és a 12. emelet között tűz ütött ki, közel harmincan megsérültek.

Az elnök ismét felhívta a figyelmet, hogy a világnak segítenie kell az orosz katonai repülőgépekkel és a több tucat irányított rakétával szembeni védekezésüket, mert azok naponta követelnek ukrán életeket. Mint írta, 

ezt a terrort meg lehet állítani, de ahhoz le kell győzni a nehéz, objektíven szükséges döntések meghozatalától való félelmet. Csak a határozottság vethet igazságos véget ennek a háborúnak. A határozottság az, ami a leghatékonyabban véd a terror ellen.

 

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter is az X-en sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy erősítsék meg a támogatásukat. 

A miniszter több téren is rámutatott arra, hogy Vlagiymir Putyin orosz elnök nem váltja be a fenyegetéseit. „2022 tavaszán Putyin sosem tapasztalt következményekre figyelmeztetett, ha a Nyugat fegyverekkel látja el Ukrajnát, de semmit sem tett, miután Ukrajna megkapta a védekezéshez szükséges fegyvereket.” Szibiha kiemelte, hogy Putyin a NATO-bővítés miatt is következményekkel fenyegetőzött, de nem tett semmit, amikor Finnország és Svédország csatlakozott a NATO-hoz. A miniszter rámutatott arra is, hogy Putyin akkor sem tett semmit, amikor Ukrajna megkapta az F–16-os vadászgépeket. 

Minden alkalommal, amikor Putyin erővel szembesül, meghátrál, és megtalálja a módját, hogyan magyarázza ezt meg saját népének.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz elnök csütörtökön azt mondta, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadhatja meg Oroszországot, az a NATO-országok és az európai országok közvetlen részvételét jelenti az ukrajnai háborúban. Az ukrán légierő közölte, hogy vasárnapra virradóra megsemmisítettek az ország légterében egy H–59-es orosz rakétát és tíz csapásmérő drónt. 

A déli Herszon megyei kormányzói hivatal szerint az orosz támadásokban vasárnap két ember vesztette életét és hét másik megsebesült a régióban. Az orosz erők eltaláltak többek között egy infrastrukturális létesítményt, egy oktatási és egy egészségügyi intézményt és számos lakóházat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 634 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 23 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 85 drónt.

Az ukrán titkosszolgálat feje elárulta, mikor fejezné be a háborút Oroszország

Komoly probléma az ukrán hadseregnek az irányított rakéták orosz gyártásának felpörgetése és az is, hogy Észak-Korea rengeteg tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Az ukrán hírszerzés vezetője szerint Oroszország támadásba lendült, mert jövő nyárra nehézségei lesznek az orosz–ukrán fronton.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.