BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij panaszt aratott, az EU-tagjelölt Ukrajna levetkőzi a demokráciát

Az ukrán ellenzék egyértelmű aggodalmát fejezte ki a szerdán megkezdődött parlamenti átrendeződés miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök különböző módszerekkel leváltott főbb pozíciókban lévő személyeket, köztük Dmitro Kuleba külügyminisztert is. Az ellenzék attól tart, hogy ez a tisztogatás nemcsak a hadiállapot tünete, hanem egy szisztematikus központosítás.

Ukrajna vezetőségében szerdán drámai változások kezdődtek meg: Volodimir Zelenszkij újabb kormányátalakítást indított el, amely a legnagyobb változásokat hozza a kormányzati pozíciókban azóta, hogy 2022-ben kitört az orosz–ukrán háború. Az ellenzék szerint az elnök egyre inkább hűséges szövetségeseit nevezi ki kulcspozíciókba, ezzel központosítva a hatalmat saját irodája körül. A kormányzó Nép Szolgája párt 2019-ben szerzett többséget, így Zelenszkij jogosult a kormány összetételének meghatározására. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky poses after an interview for French media including AFP in Rivne on July 30, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine.A (Photo by Genya SAVILOV / AFP), Zelenszkij
Egyre többen aggódnak, hogy Zelenszkij nem csak a hadiállapot miatt tisztogat / Fotó: Genya Savilov / AFP

A hadiállapot további hatalmat biztosít az elnöknek, és megtiltja a választásokat. Azonban az ellenzéki vezetők, például Ivanna Klimpus-Cincadze, a konzervatív Európai Szolidaritás párt képviselője, azzal vádolják az elnököt, hogy túl messzire ment:

A jelenlegi hatalom lépései a hatalom szisztematikus központosítására utalnak

– mondta. 

Kuleba kiszállt a játszmából

A tisztogatás megkezdése után nem sokkal érkezett a hír, hogy Dmitro Kuleba külügyminiszter magától lemond – emögött már többen is személyes konfliktust sejtenek Zelenszkij hivatali vezetőjével, Andrij Jermakkal. A Politico szerint Kulebát is, bár szoros kapcsolatokat ápolt a nyugati vezetőkkel, vélhetően eltávolították, mert nem volt teljesen a Zelenszkijhez közel álló kör része.

Zelenszkij ugyanakkor védte az átalakítást, mondván, hogy az új energiát hoz a kormányba, 

és a háború által kimerült rendszer megerősítését célozza. „Szükségünk van új lendületre, hogy erősítsük az országot különböző területeken” – nyilatkozta. Az átalakítás során Andrij Szibihát nevezték ki külügyminiszternek, míg Olekszij Kuleba infrastrukturális miniszter és Olga Sztefanisina igazságügyi miniszter lett, megtartva eddigi pozícióját az EU-integrációs ügyekért felelős miniszterként.

Az ukrán ellenzék fél, de nincs meglepve

Az ellenzék részéről többen kritizálták a kormányátalakítást, mondván, hogy az csak a már meglévő kormányzati szereplők rotációját jelenti, nem pedig új személyek bevonását. 

A nyugati szövetségesek nyilvánosan még nem kritizálták a változásokat, 

de a háttérben némi aggodalom mutatkozik az elnök hatalomkoncentrációja miatt. Elemzői vélemények szerint a háborús helyzet igazolja az ilyen jellegű intézkedéseket, de sokan remélik, hogy a háború végeztével Ukrajna visszatérhet a demokratikus alapelvekhez és a választásokhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.