BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten találkozik Ferenc pápa és Zelenszkij

Az orosz–ukrán háború kezdete óta ez már nem az első találkozó a két vezető között. Ferenc pápa békepárti megszólalásai azonban nem mindig találtak nyitott fülekre az ukrán vezetésben.

Ferenc pápa pénteken fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt – közölte szerdán a Vatikán, miután a két vezető a nyáron már találkozott a Dél-Olaszországban tartott G7-csúcstalálkozó margóján, valamint tavaly decemberben a Vatikánban is. Zelenszkij római útján várhatóan Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozik.

G7 summit, Ferenc pápa
Zelenszkij és Ferenc pápa / Fotó: AFP

A katolikus egyházfő márciusban kisebb vihart kavart, amikor arról beszélt, hogy az ukránoknak a fehér zászló bátorságára lenne szükségük a háború tárgyalásos lezárása érdekében. Zelenszkij akkor elvetette a pápa szavait, melyeket virtuális közvetítésnek nevezett a távolból – idézi fel a Reuters.

Ferenc pápa nemrég bejeentette, hogy az ukrán görög katolikus egyház egyik püspökét nevezi ki a 21 új bíboros egyikének december 8-án egy szertartáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.