BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah az Egyesült Államoktól kért segítséget, hogy eltemethessék Naszrallahot

Tisztességes búcsút szeretne venni a libanoni síita terrorszervezet Haszan Naszrallahtól. A probléma csak az, hogy rettegnek: Izrael a szertartás közben robbant majd. A Hezbollah Joe Bidenhez fordult, hogy az Egyesült Államok biztosítsa a sejk temetését. A Fehér Ház közölte, nem vállalják a feladatot.

Izraeli támadástól tartva, meg nem nevezett helyen és időpontban, ideiglenes nyughelyen temették el Libanonban a Hezbollah síita szervezet volt vezetőjét, Haszan Naszrallahot, aki egy hete halt meg egy izraeli csapásban – számolt be a szervezethez közeli forrás.

Hezbollah-vezér Haszan Naszrallah
Titokban kellett eltemetni a Hezbollah-vezért, Izrael nehogy robbantson a szertartás alatt / Fotó: AFP

Az informátor kiemelte: a jelenlegi helyzetben lehetetlen lenne hagyományos, népes szertartást tartani Bejrútban, mert az esemény célponttá válhatna.

Egy névtelenséget kérő libanoni tisztviselő szerint 

a Hezbollah libanoni vezetőkön keresztül próbált garanciákat szerezni az Egyesült Államoktól a hagyományos temetés megszervezésére. A Libanon elleni folyamatos izraeli támadások miatt azonban nem kapott ilyen garanciákat.

Haszan Naszrallahot négy másik emberrel együtt ölték meg, köztük a Hezbollah dél-libanoni frontparancsnokával és az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztségviselőjével együtt. Izrael azt állította, a Hezbollah mintegy húsz tagjával együtt ölték meg.

Hámeini ajatollah vezeti a pénteki imát, Bejrútba érkezett az iráni külügyminiszter

Régóta nem vezetett nyilvános imát Hámeini, a perzsa ország legfőbb vezetője. Libanonban pedig Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér halála óta először jár iráni kormánytag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.