BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kollégiumi helyek bővítésével és az Airbnb szabályozásával lépne a kormány a megfizethető lakhatás érdekében

Az Airbnb-k miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, ennek következtében jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is.

A Tisza-kastélyban tartott kormányinfón Guylás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy különösen a fiatalok lakhatása jelent komoly nehézséget, ezért a kormány programot hirdet kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kapott felkérést arra, hogy vizsgálja meg a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat, beleértve az Airbnb-t.

LUS_2754
albérlet
ingatlan
Az Airbnb-k miatt jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Magyarországon az Airbnb szabályozása akkor került középpontba, amikor a rövid távú ingatlankiadás betiltására szavazott a VI. kerületiek többsége, így Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát.  Az alig 35 ezer kerületi lakost számláló VI. kerületben lezajlott szavazásban 447 szavazat döntött. A rendelet 2026. január 1-jén lép hatályba. 

 

Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról.

Az Airbnb nem turisztikai kérdés, vagy mégis?

Az idén nyári idegenforgalmi szezon tapasztalatairól és az Airbnb-t érintő szabályozásról is tárgyalt már a Turisztikai Tanácsadó Testület, amelyen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is részt vett. Nagy Márton azt mondta, hogy 

az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör, a kormány eddig is ennek megfelelően vizsgálta a szabályozás átalakításának lehetőségeit, hiszen közel 26 ezer lakóegység hiányzik a magyar ingatlanpiacról.

Az Airbnb-k miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, ennek következtében jelentősen növekedtek a bérleti díjak és az ingatlanárak is. A miniszter azt is mondta, hogy a kormánynak a családok lakhatási érdekeinek védelme az első, ezért dolgoznak a szabályozás átalakításán.

Világszerte aktuális kérdés az Airbnb szabályozása és a túlturizmus elleni küzdelem, miközben még mindig sok ország és város kapcsolódik be a turistákért folytatott versenybe. A Világgazdaság turisztikai magazinjában, az Óperencia podcast epizódjában elhangzott, hogy érdemes óvatosan, kellő kímélettel bánni a szabályozással, ugyanis ezek a szállások beépültek a magyar turisztikai fogadóképességbe.

Az Airbnb-térhódítása a városszerkezetet nem, de a lakások használatát, funkcióját megváltoztatta

a turisztikailag frekventált területeken egyre inkább bérbeadásra épülnek lakások.

A friss statisztikák szerint Budapest belső kerületeiben is a lakások nagyon nagy része bérbeadási céllal épül, a lakosságszám a népszámolások szerint nem növekszik annyira, mint a lakások száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.