BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vice Presidential Debate Watch Party

Az alelnökjelöltek is összecsaptak Amerikában: ez hangzott el a vitán

A két politikus számos kérdésben fejtette ki álláspontját. Ám végül sem J. D. Vance, sem Tim Walz nem érezheti egyértelműen győztesnek magát.

Televíziós vitában csapott össze J. D. Vance szenátor, a Republikánus Párt alelnökjelöltje és Tim Walz, Minnesota állam kormányzója, a Demokrata Párt alelnökjelöltje helyi idő szerint kedd este. A vitában többek között a közel-keleti helyzetről, a gazdaságról, az illegális bevándorlásról és a terhességmegszakításról esett szó a CBS News csatornán. Mivel korábban Donald Trump azt közölte, hogy nem vesz részt több vitán Kamala Harrisszel, és újabb alelnökjelölti vita sincs kiírva, ez azt is jelenti, hogy könnyen lehet, hogy a novemberi elnökválasztás előtt ez volt az utolsó összecsapás az elnök- vagy alelnökjelöltek között.

Vice Presidential Debate Watch Party, vita, vance, walz
Lehet, hogy ez volt az utolsó vita a novemberi választás előtt / Fotó: AFP

Fókuszban az Izrael elleni iráni támadás

A vita kezdetén a közel-keleti helyzet éleződésére, az Irán által kedden végrehajtott Izrael elleni rakétatámadásra reagáltak a jelöltek. Vance a Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt által képviselt, elrettentésre épülő politikát ajánlotta, és a nemzetközi fesztültségeket részben a hivatalban lévő demokrata Biden–Harris-adminisztráció három és fél éve folytatott külpolitikai gyengeségével magyarázta.

Ezzel szemben Walz veszélyesnek nevezte Donald Trump politikáját, amely kockázatot hordoz, és amely Kamala Harris demokrata alelnök és elnökjelölt kiszámíthatóságával áll szemben.

Az illegális bevándorlás is fontos témája a kampánynak

Az illegális bevándorlásról szólva a demokrata jelölt felidézte, hogy Trump akadályozta meg idén a határőrizet szigorítását segítő kétpárti törvényt. Vance szerint azonban a Biden–Harris-adminisztráció hivatalba lépésekor megszüntette elődje, Donald Trump rendeleteit a határ védelmében, ami kiváltotta az illegális határátlépések ugrásszerű növekedését. Hozzátette, hogy egy Trump-adminisztráció esetén az illegális bevándorlók kitoloncolását a bűnözőkkel kezdenék meg.

Szó esett még a vitán az inflációról, az otthonteremtésről, a fegyvertartás szabályozásáról, a klímaváltozásról és az amerikai demokrácia állapotáról, valamint a szólásszabadság gyakorlásának lehetőségéről is.

Az abortusz kapcsán Walz – aki Minnesota állam kormányzójaként 2023-ban írta alá az Egyesült Államok legmegengedőbb, és szinte teljes szabadságot engedő abortusztörvényét – hangsúlyozta, hogy a terhességmegszakítás alapvető emberi jog, amit a nők saját döntésére kell bízni mint egészségükre vonatkozó kérdést.

Vance pedig arról beszélt, hogy a republikánusoknak ismét el kell nyerniük az emberek bizalmát az abortusz kérdésében, aminek részeként Trumppal közös politikájának elemeként említette, hogy a családpolitikát erősítenék a gyermekvállalást ösztönző lépésekkel és családtámogatással.

A vita során a CBS News által elkészített közvélemény-kutatás szerint a nézők 42 százaléka Vance-t, 41 százaléka pedig Walzot tartotta győzesnek, míg 17 százalék nem tudta eldönteni, hogy ki nyert.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.