BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az áramszünet közben egy hurrikán is lecsapott Kubára

A sziget fővárosának felében újra van áram a szolgáltató szerint. Az iskolák és az üzletek szerdáig zárva maradnak, miután egy pénteki, váratlan leállás után az elektromos hálózat összeomlott. A gondokat tovább tetézi, hogy vasárnap az Oscar hurrikán is elérte az áramszünettel küzdő Kubát.t fővárosának felében újra van áram a szolgáltató szerint. Az iskolák és az üzletek szerdáig zárva maradnak, miután egy pénteki, váratlan leállás után az elektromos hálózat összeomlott. A gondokat tovább tetézi, hogy vasárnap az Oscar hurrikán is elérte az áramszünettel küzdő Kubát.

Havanna felében sikerült helyreállítani az áramszolgálatást a fővárost ellátó vállalat hétfői közlése szerint, miután már a negyedik napja tart az orszgos kiterjedésű áramszünet Kubában.

View of the city at dawn during the fourth day of a massive power outage in Havana on October 21, 2024. Electricity has been restored to half of Havana, the Cuban capital's power company reported Monday, four days after the start of a nationwide power blackout that the authorities have struggled to fix. (Photo by YAMIL LAGE / AFP) áramszünet
Sötétségbe borult Kuba/Fotó: YAMIL LAGE / AFP

Az áramellátás pénteken azután szűnt meg, hogy az ország legnagyobb erőműve feladta a szolgálatot, ami a hálózat összeomlásához vezetett. A kubai kormány szerint hétfőre a szigetország nagy részén sikerül helyreállítani a szolgáltatást.

Kuba számos problémával küzd az áramszünet mellett

Az egyébként is óriási inflációval, élelmiszer- gyógyszer-, üzemanyag- és vízhiánnyal küzdő ország elnöke, Miguel Diaz-Canel vsárnap figyelmeztetett, hogy a kormány nem tűri a közrend megzavarását célzó kísérleteket. 2021 júliusában ugyanis szintén áramszünetek sora lobbantotta lángra a népharagot, ami több ezres tüntetéseket hozott magával a kommunista országban – idézi fel az AFP hírügynökség.

A kubaiak problémáit súlyosbította, hogy 

az áramszünet alatt vasárnap érte el a szigetet az Oscar hurrikán, igaz a sziget belsejébe érve trópusi viharrá szelídült. 

Ettől függetlenül az Oscar azért tetőket és falakat rongált meg és villanyoszlopokat valamint fákat csavart ki a helyéről.

A legnagyobb erőmű leállása az egész hálózatot magával rántotta

A pénteki áramszünetet az ország nyolc szénerőművéből a legnagyobb a váratlan leállása okozta, ami láncreakciót váltott ki a hálózaton. Noha vasárnap rövid időre sikerült helyreállítani az áramszolgálttást pár százezer lakos számára, a hálózat később ismét leállt. A hatóságok szerdáig leállították az oktatást és az üzleteket, csak a kórházak és a létszükségleű szolgáltatások működnek.

A hálózat erősítése érdekében Kuba hét úszó erőművet bérelt török cégektől és több kisebb, dízellel működő generátort is szolgálatba állított. Diaz-Canel a hat évtizedes amerikai kereskedelmi embargóval magyarázta az ország nehézségeit az erőművek üzemanyagának beszerzésében, amin Donald Trump szigorított még elnökként.

Azonban az ország az áramszünet nélkül is gazdasági válsággal néz szembe, ami a legnagyobb a Szovjetunió bukása óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.