BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz-ukrán háború

Az orosz–ukrán háború 960. napja: jön a raszputyica – sietve támadnak az oroszok Ukrajnában

Az idő sürgeti az oroszokat – áll a washingtoni Háborúkutató Intézet elemzésében. Az ukrajnai háború ciklikusan megint új szakaszba lép, ahogy érkezik a vizes-sáros őszi időjárás, és erre már készülnek.

Az ukrajnai háború új szakaszba léphet: a washingtoni Háborúkutató Intézet azt írja, hogy az orosz katonai parancsnokság felismerhette: közeleg az őszi, sáros időjárás, a raszputyica Ukrajnában, így a páncélos hadműveleteket szorítja az idő. 

orosz-ukrán háború
Lelassult az előrenyomulás a raszputyica miatt
Fotó: AFP

A rossz időjárási viszonyok 2024 őszén és 2024–2025 kora telén valószínűleg könnyen megnehezíthetik, vagy pedig akár el is lehetetleníthetik mind a gépesített, mind a gyalogsági előrenyomulást.

 Kihívás tehát a weboldal szerint, hogy az orosz erők ennek ellenére is fenntartsák előrenyomulásuk tempóját.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy Oroszország betiltotta a részben titkosított Discord kommunikációs platformot, így 

leromolhat az egyes frontvonalbeli orosz csapatok egymás közötti kommunikációja. 

Még nem ragadtak sárba az orosz tankok, legalábbis folytatódik az előrenyomulás

Az orosz erők minden nehézség ellenére az utóbbi napokban előrenyomultak Kreminna, Siversk, Toretsk, Pokrovsk és Robotyne közelében. Ugyanakkor az ukrán haderő egyik vezetője szerint az orosz erők valószínűleg kimerítették a siklóbomba-készleteiket.

Erős a gyanú továbbra is, hogy az orosz erők vegyi fegyvereket vetnek be Ukrajnában, annak ellenére, hogy aláírták a Vegyifegyver-tilalmi egyezményt.

Ukrajnai háború: az USA vonakodik, Észak-Korea nem, a fegyver Jemenbe ment

Az Amerikai Egyesült Államok Európai Parancsnokságának parancsnoka és a NATO európai parancsnoka,  Christopher Cavoli tábornok  kijelentette, hogy az Egyesült Államok több amerikai fegyverrendszert és más katonai kommunikációs hálózatot is egyelőre  visszatart Ukrajnától. 

A napokban a dél-koreai védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg  észak-koreai katonák is jelen vannak Donyeck város közelében.
Az sem mellékes, hogy az orosz illegális fegyverkereskedő és Uljanovszk megye parlamenti képviselője, Viktor Bout segítségével állítólag Oroszország 10 millió dollár értékben adott el fegyvereket a jemeni húsziknak.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.