BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Béremelés 2025: megszólaltak a gyárosok

Az MGYOSZ elvben támogatja a három éves bérmegállapodás megkötését, de egyúttal több mindenre figyelmeztetett.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közleménye emlékeztet arra, hogy idén az EU minimálbér direktívájához illeszkedő megállapodást kell kötni. Ugyanakkor bértorlódáshoz vezet, ha a felek tarják magukat a VKF-n elfogadottakhoz. 

építőipar, házépítés, lakásépítés, otthonépítés,
Folyik a munka - de mennyiért?
Fotó: AFP

 

Eszerint  2027-től a tárgyalásokat megelőző 12 hónap rendszeres bruttó átlagkeresetének felét el kell érnie a tárgyalt év minimálbér-szintjének. Ennek teljesüléséhez a következő 3 évben a minimálbér növekedési ütemének minden évben 2 százalékkal felül kell múlnia  az átlagbér növekedését.

Fontos látni az MGYOSZ szerint, hogy míg az  átlagbéreket a piaci folyamatok határozzák meg, a minimálbért törvény rögzíti. Így tehát 

 többéves bérmegállapodás racionálisan csak a gazdaság teljesítményén alapuló, paraméterezett szerkezetben köthető meg.

Trendszerűen az átlagbér növekedési üteme nem haladhatja meg az infláció, a GDP növekedésének és a kormány által biztosított köztehercsökkenés együttes összegét. Idén viszont a bérek növekedése jelentősen, mintegy 7 százalékkal meghaladja mindezt, így tehát erre a közeljövőben nincs esély.

Gondok azért vannak

Az elmúlt években a hazai gazdaság hatékonysága nem javult kellőképpen, ebben az MGYOSZ egyetért a kormányzattal. A jövőbeni átlagbér növekedés és ezzel az életszínvonal emelkedésének kulcskérdése a hatékonyság, termelékenység növelése. Az MGYOSZ célja, hogy mindhárom oldal köteleződjön el a gazdaság hatékonyságának javítása mellett
   • a munkaadók beruházásokkal, digitalizációval, 
   • a kormányzat takarékos költségvetéssel, a beruházások ösztönzésével, a bérterhek csökkentésével
   • a munkavállalók a folyamatos képzésre való nyitottsággal, a nagyobb felelősséggel és odafigyeléssel járó munkafolyamatok felvállalásával.

A Munkaadók szerint különösen a KKV-k, és általában a szolgáltatások területén vannak hatalmas tartalékok. Ha ezeken a területeken sikerülne a hatékonysági áttörés, jelentős munkaerőtartalék szabadulna fel, ami a munkaerőpiacon programozott demográfiai problémákat enyhíti (ami kb. mínusz 30-40.000 fő/év), és ezen keresztül a szükséges külföldről származó munkaerőigényt is csökkenti. Az MGYOSZ javasolja a kormánynak, hogy megfelelő és hatékony gazdasági növekedés esetén

 3 évig évente min. 1 százalékkal csökkentse a munkáltatókat érintő bérterheket.

Miközben az MGYOSZ üdvözli a 3 éves bérmegállapodást – hiszen ez javítja az oly fontos kiszámíthatóságot –, a bizonytalan és kiszámíthatatlan nemzetközi környezet miatt kiáll amellett, hogy abszolút számokban mindig csak a következő évre lehet megállapodni – hangsúlyozzák.

Összességében szerintük a jelenleg közszájon forgó minimálbéremelések (pl. 3X12 százalék) és az előre jelzett infláció (3-4 százalék) és egy szerény, de határozott és nem is könnyen elérhető hatékonyságemelkedés (3 százalék/év) mellett, ha az átlagbérek piacszerű emelkedésével, nem 50, hanem 54 százalék lenne a 2027-es minimálbér beállási szint, ami az MGYOSZ megítélése szerint jelentősen meghaladná a vállalati szektor költségviselő képességét.

Tehát az MGYOSZ üzenetei:

  • Támogatják, hogy a minimálbér 2027-re az átlagos rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka legyen,
  • 2027-re magasabb minimálbér-arányt, mint 50 százalék ma nem látnak reálisnak,
  • támogatja a többéves bérmegállapodás megkötését, de ezt a gazdaság teljesítményét figyelembe vevő, parametrizált módon kell megkötni.
  • Az átlagbérek növekedésének kulcsa a hatékonyság és a termelékenység jelentős és folyamatos javítása, melynek elérésére egy háromoldalú (kormány, munkáltatók, szakszervezetek) programot kell kidolgozni.
  • A munkáltatóktól levont bérterheket (reálisan megcélzott) gazdasági teljesítmény mellett csökkenteni kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.