BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bige László fellélegezhet, megsemmisítették a GVH határozatát

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló határozatát. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. A Bige csoport nem először kap jó hírt idén.

A Fővárosi Törvényszék 2024. október 3-án meghozta ítéletét a Bige László által tulajdonolt Nitrogénművek Zrt. és más felperesek kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj/41/2017. számú ügyben hozott elmarasztaló határozata tárgyában folyó közigazgatási perben. A törvényszék a határozatot megsemmisítette, számos tekintetben elfogadva a felperesek érveit, így például figyelmen kívül hagyta a társaság korábbi forgalmazójához, a KITE Zrt.-hez köthető tanúk ellentmondásos nyilatkozatait – derült ki a vállalat csütörtöki közleményéből.

Nitrogénművek
Bige László
A Bige László cége elleni GVH-határozatot megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék / Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A törvényszák ítélete alapján a GVH-nak újra kell értékelnie a bizonyítékokat, és a határozatban foglaltnál lényegesen szűkebb és enyhébb korlátozást állapíthat majd meg a versenyhatóság. A per befejezésével, illetve a perorvoslatot követően a már befizetett bírságot vissza kell fizetnie.

A mostani ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye. Ugyanakkor felülvizsgálati kérelemmel lehet élni a Kúriához. A társaság még nem döntött az esetleges további lépésekkel kapcsolatban.

A Nitrogénművek és a KITE Zrt. között 2014 óta van folyamatban polgári peres eljárás a versenyfelügyeleti eljárás által is érintett stratégiai keretszerződés megsértése miatt a KITE Zrt. által fizetendő kötbér tárgyában. Ez a polgári per a versenyfelügyeleti eljárás végleges befejezéséig fel van függesztve.

„Számunkra megnyugtató ítélet született, hiszen a bizonyítékok újraértékelése és egy hatásalapú vizsgálat feltárhatja a valós történteket. Ellentmondásos és ellenérdekelt tanúvallomásokon nem alapulhat egy ilyen súlyos határozat. Azonban beárnyékolja a hírt, hogy szerepünket nem tudja a kormány megfelelően értékelni, és további adókkal nehezítik működésünket egy egyébként is rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben” – nyilatkozta az ítélethirdetést követően Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója.

A Nitrogénművek eurókötvényének árfolyama a frankfurti tőzsdén
 

Idén nem először kap számára kedvező ítéletet Bige László. Februárban jogerősen felmentette a nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól a Debreceni Ítélőtábla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.