BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borhamisító bűnszervezetre csapott le az Europol

A francia, az olasz és a svájci hatóságok együttes erővel kapták el a bűnbandát. A nemzetközi bűnözői csoport tagjai magas minőségűnek beállított, olcsó borokat értékesítettek világszerte.

Borhamisítókat állítottak elő Olaszországban, a szervezett bűnözői csoport tagjai maguk gyártotta címkékkel ellátott, kiemelt termőterületről származó, Grand Cru jelölésűnek beállított borokat értékesítettek palackonként akár 15 ezer euróért (mintegy hatmillió forint) Európa-szerte – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol kedden.

Lviv,,Ukraine,-,February,20,,2022,:,Bad,Boy,Store,
borhamisítás
Palackonként akár 15 ezer euróért is eladhattak hamis borokat a bűnözők / Fotó: Shutterstock (képünk illusztráció)

A közlemény szerint a francia csendőrség, valamint az olasz és a svájci rendőrség az október 14-én tartott közös művelete során számolta fel azt a nemzetközi bűnszervezetet, melynek tagjai oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) ellátott, francia eredetűnek álcázott borokat hamisítottak Olaszországban. A bűnözői csoport a hamisított terméket francia vörösborként palackozta, majd tisztességes borkereskedőkön keresztül értékesítette a világ minden táján.

A rendőrségi akció során tizennégy házkutatást tartottak Torinóban és Milánóban, a csoport hat tagját előállították. A hatóságok nagy mennyiségű borkészletet is lefoglaltak, melyek között hamisított, kiemelt termőterületről származó, Grand Cru jelöléssel ellátott palackozott borok is voltak. Emellett bormatricákat, a palackok lezárásához használt viaszt, a palackok újratöltéséhez szükséges technikai eszközöket, valamint különböző luxuscikkeket és elektronikus berendezéseket is lefoglaltak 1,4 millió euró (560 millió forint) értékben. Emellett több mint 100 ezer euró készpénzt, valamint dokumentumokat koboztak el.

Wine,Road,(route,Des,Grands,Crus),Near,Beaune,,Burgundy,,France
Nem Grand Cru-borok voltak a lefoglalt palackokban / Fotó: Shutterstock

A hatóságok a részleteket ismertetve elmondták, hogy a bűnözői csoport leleplezéséhez egy korábban felszámolt borhamisító társaság által alkalmazott módszer ismerete vezetett. A nagy értékű tételeknek beállított palackokon végzett vizsgálatok, valamint a dugók és címkék tanulmányozása feltárta ugyanis, hogy a csoport milyen technikákat alkalmazott a kiváló minőségű francia boroknak álcázott termék hamisítására, illetve értékesítésére.

Búcsút inthetünk egy időre a finom francia boroknak

A szeptemberi nagy esőzések keresztbe tettek a francia bortermelőknek, és úgy tűnik, hogy a tervezett termés egy jelentős részét elveszítik. A neves bortermelő régióknak átlagosan a tavalyi termésmennyiség egynegyedéről kell lemondaniuk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.