BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Charles Michel: az Európai Unió jövője nem függhet az amerikai választások eredményétől

Az Európai Tanács elnöke szerint sokan visszaélnek a migráció kérdésével, hogy aláássák az európai projektet. Szerinte nagy a megosztottság a tagállamok között több kérdésben is, viszont azzal is foglalkozni kell, hogy az amerikai választások ne befolyásolják az európai politikát.

A migráció elsősorban politikai kihívást jelent, egyes politikai csoportok és pártok ugyanis visszaélnek a migráció kérdésével, hogy aláássák az európai projektet – jelentette ki az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben nemzetközi újságíróknak nyilatkozva pénteken. Charles Michel azt mondta, erősödött az Európai Unió egysége a migráció kérdésében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a migráció kérdését tekintve az emberek bizalma nyolc évvel ezelőtt megingott az EU vezetőiben. 

European Council Meets In Brussels, Charles Michel: Európai Unió jövője nem függhet az amerikai választások eredményétől
Charles Michel: az Európai Unió jövője nem függhet az amerikai választások eredményétől / Fotó: NurPhoto via AFP

Szavai szerint több évbe telt e bizalom helyreállítása, amelyet az segített, hogy a tagállamok tavasszal új uniós migrációs és menekültügyi csomagot fogadtak el. Elismerte ugyanakkor, hogy „nem minden ország örül a minősített többséggel meghozott döntésnek”, és azt monda: bizonyos országok nem kedvelik a csomag egyes elemeit.

A tagállamok megosztottak annak kérdésében, hogy az EU-nak nagyon szigorúnak és keménynek kell-e lennie az illegális migráció és az embercsempészek elleni küzdelem terén, vagy új lehetőségeket kell-e nyitnia a legális migráció előtt

– mondta. A demográfiai változások jelentette kihívások, vagyis az EU népességének elöregedése, nem kezelhetők elkülönítve a migráció kérdésétől, ahogy az illegális migráció kezelésének és a legális migráció jogi lehetőségei biztosításának is kéz a kézben kell járnia – emelte ki.

A menedékkérelmek unión kívüli elbírálására vonatkozó elképzelésekkel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott: „Nem kell félnünk attól, hogy olyan konkrét módszereket keressünk, amelyekkel hatékonyabbak lehetünk a migráció kezelésében.”

A közelgő amerikai elnökválasztásokra utalva Charles Michel azt mondta: 

az Európai Unió jövője nem függhet az amerikai választások eredményétől.

„Nem akarom, hogy a gyermekeim jövője attól függjön, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, vagy ki lesz Kína vagy Oroszország vezetője” – fogalmazott Charles Michel, majd úgy folytatta: „Azt akarom, hogy a gyerekeim, az unokáim maguk irányítsák sorsukat. Európában nekünk kell döntenünk arról, milyen lesz a jövőnk és mi lesz a sorsunk.”

Migrációs csúcstalálkozó: Orbán Viktor szerint a nyugati vezetők pánikban vannak

Egyetlen modell működött az illegális migrációval szemben, ez a magyar modell – szögezte le a miniszterelnök kedden Révkomáromban. A magyar miniszterelnök felsorolta: 2015 óta 8 millió menedékkérelmet nyújtottak be az unióban, az illegális kísérletek száma 3,8 millió, ebből Magyarország egymillió embert tartóztatott fel.
Orbán Viktor elmondta, hogy az EU nem képes kiutasítani az illegálisan belépett migránsokat. „Tavaly 430 ezer döntést hoztak az unióban, hogy kiutasítsanak illegális migránsokat, amiből 84 ezret tudtak végrehajtani” – mondta a miniszterelnök.

Michel kitért az ukrajnai háborúra is, azt hangoztatva, hogy az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatását. Emellett az eszkaláció veszélyére hívta fel a figyelmet abban az esetben, ha Észak-Korea valóban csapatokat küld Oroszországba. Az Európai Tanács elnöke az EU jövője szempontjából az egyik legnagyobb kihívást a gazdaságfejlesztésben és az európai védelmi képességek bővítésében látta. Európának azon kell dolgoznia, hogy minden szektorban fokozza a versenyképességet, és „mindent meg kell tennie azért, hogy ne váljon a világ múzeumává” – hívta fel a figyelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.