BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatér az ősz, hozzánk ér a ciklon, készítsük az esőkabátot

Bár most az évszakhoz képest kiváló az idő, ez nem tart sokáig. Országszerte beborul az ég, és záporok is várhatók az érkező, többközpontú ciklon miatt.

Európa túlnyomó részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű, több középpontú ciklon alakítja, amelybe a kontinens nyugati partvidékét elérve már ciklonná szelídülve beolvadt az egykori Kirk hurrikán is – derül ki a HungaroMe Zrt. csütörtöki jelentéséből.

ciklon
Ismét leszakadhat az ég / Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Most a kontinens középső és keleti országai fölött az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb az idő a több központú ciklonhoz tartozó, hosszan elnyúló frontálzóna előterében áramló szubtrópusi léghullámok miatt, ám emögött nagy sebességgel érkezik a hidegebb, óceáni eredetű légtömeg.

A ciklon nemsokára hazánkat is eléri

A következő 36 órában az előrejelzés szerint az ezt szállító hidegfront áthalad a Kárpát-medence fölött, vonulását sokfelé kíséri csapadék, és ezzel együtt hűvösebb levegő érkezik térségünkbe.

Magyarországon így péntek éjfélig nyugat felől fokozatosan beborul az ég, és 

előbb a Dunántúlon, éjszaka már keletebbre is sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. 

A tartós eső éjfél után, nyugat felől kezd fokozatosan megszűnni, majd egyre többfelé a felhőzet is csökken. Pénteken azonban, főként a keleti harmadban, a távozó front mögött is erőteljes marad a felhőképződés, és ott a déli óráktól újabb záporok jöhetnek, egy-két helyen az ég is megdörrenhet.

A déli, délnyugati szél egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul, amit élénk, főleg a Dunántúlon és az északkeleti tájakon időnként erős lökések is kísérnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 22 fok között várható.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.