BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfoglalták a stratégiai fontosságú Vuhledart az oroszok - fokozódik Ukrajna harctéri válsága

Kritikus helyzetbe kerülhetett több frontszakaszon az ukrán hadsereg, az oroszok fontos területeken tudnak előrehaladni.

Sajtóbeszámolók szerint az orosz erők mélyebbre nyomultak Vuhledar belsejében a város legészaknyugatibb részébe. A tegnapi jelentések óta immár teljes bizonyossággal feltételezhető, hogy Ukrajna már nincs jelen Vuhledarban – adták hírül az X közösségi oldalon a témában jártas mikrobloggerek.

Traces of Russia-Ukraine war: Destruction in Ukraine's Vuhledar
Vuhledar romjai között sétáló katona. Mára már kivonultak az ukránok a településről / Fotó: Anadolu via AFP

A független médiaplatform, a Meduza szerint is megtörtént az orosz térfoglalás, az ukránok kivonultak a stratégiailag nagyon fontos donbaszi városkából. Mint írják, az ukrán fronton újabb válságok készülnek Pokrovszk és Szelidove környékén, illetve a Toretszk és Kupjanszk települések esetében. Ezzel egy időben az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) saját offenzív hadműveleteket folytat a harkivi régióban található Vovcshanszkban, valamint az oroszországi Kurszk régióban található Gluskovszkij körzetben.

Az oroszok tehát a hónapok óta zajló harcok után bevonultak Vuhledarba, Ukrajna fő erői pedig már viszonylag messze visszahúzódtak a várostól, és állásokat foglaltak el az orosz ellenőrzés alatt álló Pivdennodonbaszka szénbányától nyugatra és Novoukrainka városa közelében. Vuhledar a legfontosabb település a régióban, amelyet az elmúlt években több alkalommal is megpróbáltak elfoglalni az oroszok. A Bahmuttól délre fekvő kisváros egy magaslaton van, ahonnan nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel támadni tudták az ukránok az Azovi-tenger mentén végighaladó orosz logisztikai útvonalakat, elsősorban Mariupol térségében.

A Meduza által jelzett másik kritikus pontnál, ha az orosz csapatok áttörést érnek el Szelidove területen, akkor elérhetik a Kurakhove-tározó nyugati szélét, és veszélyeztethetik Kurakhove városát – Ukrajna fő logisztikai csomópontját Dél-Donbász felé. Eközben egy másik orosz csoportosulás már a víztározó keleti pereméhez közeledett. Összefoglalva, tehát nagyon nehéz helyzetbe kerülhetett a fronton az ukrán hadsereg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.