BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előre szólt a honvédség: az éjjel tankok és harckocsik vonulnak Budapestre

Azt is elárulták, hogy a tankok mi célból jönnek a fővárosba. Leteszik az esküt a frissen kiképzett területvédelmi tartalékosok.

A hét végén nehéz katonai gépjárművek, illetve harcjárműveket szállító konvoj érkezik Budapestre, ahol nagyszabású katonai bemutatóval egybekötött eskütételi ünnepséget tart a Magyar Honvédség – derül ki a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményéből.

20220613-konvoj-KA_3, harckocsi, tank, páncélos
A Magyar Honvédség egyik harcjárműve / Fotó: KISS ANNAMARIE

Az esküt szombaton azok teszik majd le, akik a „Szeretem, Megvédem!” toborzó kampány keretében csatlakoztak a területvédelmi tartalékosokhoz és a kiképzést is végigcsinálták. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kampányának eredményeként 

ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem csatlakozott a haderőhöz.

Ilyen tankok és harckocsik lesznek a parádén

A rendezvényre többek között Gidrán többcélú páncélozott jármű, Leopard A7HU és Leopard2 ARV 3HU típusú harckocsik, PZH-2000 önjáró löveg, valamint Lynx KF41, HMMWV és Polaris harcjárművek is érkeznek péntek éjjel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) budapesti campuszára, a Zrínyi Miklós laktanyába.

A páncélosok és más harcjárművek Tatáról, Szolnokról és Hódmezővásárhelyről érkeznek Budapestre, így az M0-ás autóút és 3-as főút irányából érkező konvojt pénteken 23.00 óra és szombat hajnali 1 óra között katonai rendész felvezetéssel kísérik a Hungária körúton a Hős utcába. Érkezésük idején legfeljebb fél órára a Hős utcát is lezárják mind a két oldalról. Szombaton aztán, amikor a tankok hazaindulnak, az utcát 21 és 22 óra közöt ismét lezárhatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.