BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennyi volt: az év végén elzárja a gázcsapot Ukrajna

Kijev stratégiai célja, hogy megfossza a bevételektől Moszkvát. Tekintve, hogy a pénzből az Ukrajna elleni háborút finanszírozza Oroszország, ez annyira nem meglepő. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy a szlovák állami SPP veszi meg a gázvezeték használatának jogát.

Nem kívánja meghosszabbítani a gáztranzit egyezményt Oroszországgal Ukrajna, miután az lejár az idei év végén – mondta hétfőn Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök, miután találkozott szlovák kollégájával, Robert Ficóval Ungváron. A megbeszélésen a gáztranzit mellett szóba kerül az infrastrukturális együttműködés, az energiabiztonság és az ukrán béketerv kérdése is.

gáz
Ukrajna az év végén elzárja a gázcsapot/Fotó:  Ina FASSBENDER / AFP

Az ukránok már többször szóltak, hogy jövőre nem engedik át az orosz gázt

Szmihal felidézte, hogy Kijev már többször jelezte, hogy megszakítja együttműködését Oroszországgal a gázszállítások terén a jelenlegi szerződés lejárt után. Ezt az ukrán kormányfő azzal indokolta, hogy a gázeladások bevételeiből Moszkva a háborút finanszírozza, ezért az ukránok stratégiai célja, hogy ettől az oroszokat megfosszák.

Az ukrán miniszterelnök ugyanakkor a Reuters szerint arról is beszélt, hogy 

megértik egyes országok akut függőségét az orosz energiahordozóktól, ám számítanak a szállítások fokozatos diverzifikációjára. 

A hónap során a szlovák állami gázvásárló, az SPP pedig azt mondta, hogy továbbra is tárgyalnak az Ukrajnán keresztül érkező gázszállítások folytatásáról, azután, hogy a Gazprom szerződése lejár.

Szmihal szerint egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról sikerült megállapodni, mely az ukrán gáztárolók kapacitásait hasznosítaná a tervek szerint. Fico valószínűleg erre hivatkozva üdvözölte, hogy ukrán kollégája is érdeklődését fejezte ki az ország olaj- és gázinfrastruktúrájának további használata mellett.

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításokat többször kritizáló szlovák kormányfő megismételte, hogy véleménye szerint a háborúnak a csatatéren nincs megoldása, ám kifejtette azt is, hogy a békének fenntarthatónak kell lennie és ehhez biztonsági garanciákra is szükség van. Ráadásul Fico szerint mindenekelőtt a békének tiszteletben kell tartania Ukrajna szuverenitását és területi integritását. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.