BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feladták semlegességüket, majd kijelölték a NATO célját: Oroszország

A hosszú évtizedekig tartó semlegesség után Finnország tavaly lett a NATO 31. tagja, a finn csatlakozással kétszeresére nőtt a katonai szövetség határa Oroszországgal. Az ország elnöke keményen fogalmazott Oroszországgal kapcsolatban.

A mai geopolitikai környezetben az Észak-atlanti Szövetség (NATO) visszatér elsődleges feladatához, amiért létrehozták: a keletről, elsősorban Oroszországból érkező fenyegetésekkel szembeni elrettentéshez és védelemhez – jelentette ki Alexander Stubb finn elnök a Mark Rutte NATO-főtitkárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Alexander Stubb - Mark Rutte in Brussels
0BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 8: Finnish President Alexander Stubb and NATO Secretary General Mark Rutte hold a joint news conference after their meeting at NATO Headquarters, on October 8, 2024, in Brussels, Belgium. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó:  AFP

Az Ukrinform szerint Stubb hangsúlyozta, hogy Finnország aktívan részt vesz a közös intézkedésekben és a szövetség parancsnoki struktúráinak javításában. Hozzátette: Svédországgal együtt Finnország egy előretolt szárazföldi csoportosulás létrehozásán dolgozik a NATO északi szárnyának megerősítése érdekében.

Finnország feladta semlegességét

Finnország száz év után, 1917-ben nyerte el függetlenségét az Orosz Birodalomtól, majd a második világháború alatt kétszer is háborúba keveredett a Szovjetunióval. Az ország végül területének 10 százalékát vesztette el. A világégés után Moszkva és Helsinki 1948-ban együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött, valamint szoros kereskedelmi kapcsolatban álltak.

Az elmúlt évtizedeket a békés egymás mellett élés jellemezte: a két ország gazdasági kapcsolatai a hidegháború végével veszítettek intenzitásukból, azonban a 2014-ben kezdődő orosz–ukrán konfliktus és az európai uniós szankciók miatt megváltozott a helyzet. 

A finn közvélemény nagyot fordult az orosz–ukrán háború kitörése után.

A hosszú évtizedekig tartó semlegesség után többségbe kerültek az ország NATO-csatlakozásának hívei, az ország tavaly lett a NATO 31. tagja. Oroszország és Finnország több mint 1300 kilométer hosszú határszakaszon osztoznak, így a finn csatlakozással kétszeresére nőtt a katonai szövetség határa Oroszországgal.

Brit hadsereg: Albániában gyakorlatoznak csapataink

A három hónapig tartó művelet során partra szállást és kétéltű hadviselést szimulálnának. A brit katonaság célja ezzel, hogy szükség esetén nyugat-balkáni térségben is támogatni tudják NATO-szövetségeseiket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.