BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferenc pápa fogadta Zelenszkij elnököt: különös ajándékokat adtak egymásnak

A két vezetőnek a háború kitörése óta ez volt a harmadik találkozója. Ferenc pápa tavaly májusban ígérte meg, hogy segíti az elrabolt ukrán gyerekek hazatérését.

Az ukrajnai háborús és humanitárius helyzet, a konfliktus megállításának lehetőségei, továbbá az igazságos és tartós béke megteremtése volt az asztalon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vatikáni megbeszélésein – közölte a szentszéki sajtóközpont pénteken.

ferenc pápa
Fotó: AFP

Az elhurcolt ukránokról beszélt Zelenszkij és Ferenc pápa

Az ukrán államfő Ferenc pápával is találkozott, és Matteo Bruni szentszéki szóvivő szerint főként a békéről, és az ukrajnai gyermekek helyzetéről beszélt egymással.Zelenszkij közösségi oldalain ugyanakkor arról írt, hogy 

nemcsak a gyermekek, de a megszállt területek elhurcolt és fogságba vetett lakóinak a kiszabadítása is témája volt a beszélgetésnek. 

Ennek különös jelentőséget adott Viktorija Rosinja újságírónő csütörtöki halála, mely orosz fogságban következett be. Zelenszkij szerint Ukrajna számára hihetetlen fájdalmat jelent az oroszországi táborokban fogvatartott civilek, felnőttek és gyermekek sorsa. A Vatikán már korábban közvetítőként lépett fel nemcsak a fogolycserékben, hanem az Oroszországba hurcolt ukrán gyermekek hazatérése elősegítésében.

Ferenc pápa többek között egy szárba szökő virágot ábrázoló bronz domborművet adott ajándékba Zelenszkijnek, a béke törékeny virág felirattal, továbbá  egy kötetet az ukrán görög-katolikusok üldözése történetéről a szovjet korszakban, és egy idei pápai dokumentumot a mesterséges intelligencia alkalmazása veszélyeiről, melyek hozzájárulhatnak a háború őrületének fokozásához.

Az ukrán elnök egy olajfestményt adott át a pápának, amely egy kislányt ábrázol a Bucsa városában 2022 márciusában történt mészárlás túlélőinek jelképeként. Ezzel Zelenszkij a népe által elszenvedett borzalmakra akarta Ferenc pápa figyelmét felhívni.

Zelenszkij más vatikáni vezetőkkel is tárgyalt

Vatkináni látogatása alatt Zelenszkijjel és delegációjával Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher vatikáni külügyminiszter is egyeztetett. Ezen a megbeszélésen a háborús és humanitárius helyzetről volt szó, valamint a konfliktus végéhez és az igazságos és tartós békéhez vezető útról, de szó esett az ukrajnai vallási élet kérdéseiről is.

A két vezetőnek ez immár a negyedik találkozója, és a harmadik Vatikánban, valamint ugyancsak harmadik a háború kitörése óta. 

A katolikus egyházfő 2020 februárjában fogadta először Zelenszkijt Vatikánban, akivel a háború kitörésének napján telefonon egyeztetett. Tavaly május 13-án Zelenszkij ismét Vatikánba utazott, Ferenc pápa ekkor kötelezte el magát amellett, hogy segít az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek hazatérésében és a hadifoglyok cseréjében. A következő találkozó a G7-es csoport idei júniusi csúcsán volt, Puglia tartományban, amelyen a pápa is részt vett.

Ferenc pápa a háború kitörése napján átment Oroszországnak a Vatikánnal szomszédos szentszéki nagykövetségére, hogy személyesen értesüljön a történtekről, és a konfliktus leállítását kérje.

Egy hónappal később, 2022. március 25-én Ukrajnát és Oroszországot Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel bűnbánati szertartás keretében. 2022. májusában békeközvetítőnek nevezte ki Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar (Cei) elnökét, aki Kijevben, Moszkvában, Washingtonban és Pekingben is tárgyalt.

A szentszék legmagasabb rangú tagja, Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár idén júliusban látogatott Ukrajnába, és Kijevben Zelenszkijjel is találkozott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.