BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Georgiában is összecsap a kormány és az ellenzék – a kérdés: Oroszország vagy Európa?

A választás kimenetele nyitott, miután a közvélemény-kutatók megbízhatatlannak számítanak Georgiában. Bár mindegyik politikus leszögezte, hogy békés szavazásban reménykedik, a kaukázusi országban gyakran előfordulnak zavargások.

Georgiában, az Európa és Ázsia metszéspontjában fekvő kis országban 3,5 millió állampolgár szavaz az ország sorsáról. A választók arról döntenek, hogy a 2012 óta a parlamentet és a kormányt irányító Grúz Álom párt újabb négyéves ciklusra kap megbízást, vagy inkább a négy ellenzéki pártnak adnak esélyt.

Georgia, választások, Putyin, Európa
Georgia dönthet: Putyin vagy Európa? / Fotó: Anadolu via AFP

A párt tiszteletbeli elnöke, a milliárdos Bidzina Ivanisvili vezetésével a Grúz Álom a béke pártjaként tünteti fel magát, határozottan utalva arra, hogy ha az ellenzék kerülne hatalomra, háborúba sodorná a kaukázusi országot Oroszországgal.

Ezzel szemben az ellenzék a voksolást az ország régóta tartó kötélhúzásának részeként mutatja be, amely a Nyugathoz való igazodás és a Moszkva körüli visszacsúszás között zajlik a demokrácia és a tekintélyelvűség egy formája közötti választásként. A kormányváltásra szövetkezett pártok szerint a jelenlegi vezetés orosz függésbe taszítja Georgiát.

A választásokat egy új, arányos választási rendszerben tartják, amelyben a pártoknak 5 százalékos küszöböt kell elérniük ahhoz, hogy képviselői helyet szerezzenek a parlamentben. A 150 fős parlamentben a mandátumokat a szavazatok aránya alapján osztják szét a jogosult pártok között. A kormánypártot négy nagy ellenzéki pártalakulat támadja, 

az utóbbiak várhatóan koalíciót kötnek.

A választás kimenetele nyitott, ugyanis a közvélemény-kutatók megbízhatatlannak számítanak. Bár mindegyik politikus leszögezte, hogy békés szavazásban reménykedik, a kaukázusi ország a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta változékony, és gyakran előfordulnak zavargások. A felek már napok óta szavazatvásárlással és a szavazók megfélemlítésével vádolják egymást.

Harris felzárkózott, de Trumpnak van egy aduásza

Aligha lehetne szorosabb a Donald Trump és Kamala Harris közötti elnökválasztási verseny. A Bloomberg News-Morning Consult felmérése szerint a jelöltek gyakorlatilag döntetlenre állnak a hét ingadozó állam mindegyikében. Ezeken a csatatereken döntik majd el a reklámok, a nagygyűlések, a kopogtatókampányok, hogy kié lesz a Fehér Ház.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.