BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hámeini ajatollah vezeti a pénteki imát, Bejrútba érkezett az iráni külügyminiszter

Régóta nem vezetett nyilvános imát Hámeini, a perzsa ország legfőbb vezetője. Libanonban pedig Hasszan Naszrallah Hezbollah-vezér halála óta először jár iráni kormánytag.

Tömegek gyűltek össze a teheráni nagymecsetnél az iráni média beszámolója szerint, miután felröppent a hír, hogy Ali Hámeini ajatollah, az ország legfelsőbb vezetője vezeti majd a pénteki imát és szertartást – öt év után először. 

Iran’s Supreme Leader, Ayatollah Ali KhameneiTEHRAN, IRAN - OCTOBER 02: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - 'IRANIAN LEADER PRESS OFFICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Iran’s Supreme Leader, Ayatollah Ali Khamenei greets crowd during a program held following the killing of Hezbollah leader Hassan Nasrallah in an Israeli attack and subsequent Iranian strikes at the Imam Khomeini Husseiniyah in Tehran, Iran on October 02, 2024. Iranian Leader Press Office/Handout / Anadolu (Photo by Iranian Leader Press Office/Hand / ANADOLU / Anadolu via AFP) hámeini ajatollah, irán
Hámeini ajatollah / Fotó: AFP

Először jár iráni kormánytag Libanonban Naszrallah halála óta

Mindeközben ugyancsak pénteken érkezett Bejrútba Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszter libanoni sajtóhírek szerint, melyek arról is beszámoltak, hogy az iráni diplomata a tervek szerint Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnökkel és Nabih Berri libanoni házelnökkel is találkozik – írja a The Guardian. Ez az első alkalom, hogy az iráni kormány egy tagja Libanonba érkezik, mióta Izrael meggyilkolta Hasszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét.

Naszrallah elvesztése súlyos csapás Irán számára, ugyanis Teherán egyik legfontosabb szövetségese a libanoni síita szervezet, 

melyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván. A héten Irán mintegy 200 rakétát indított el Izrael felé, hogy megtorolja Naszrallah és a Hamász-vezér Iszmail Hanije meggyilkolását, különösen, hogy utóbbi Teheránban lelte halálát. Az irániak az izraelieket tették felelőssé a merényletért, a zsidó állam azonban nem vállalta a felelősséget az akcióért.

Az iráni rakétazáport követően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fájdalmas válaszcsapást ígért, melynek célpontja az iráni olajipar lehet izraeli kormányzati források szerint. Félő azonban, hogy ez elszabadítja az erőszak spirálját, és teljes körű háborúhoz vezet Irán és Izrael között.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.