BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Visit from US President Biden német

Hemzsegnek az amerikai katonák Németországban

Európa szívében több tízezer külföldi fegyveres állomásozik, akik állandó készültségben vannak. A pénteken Berlinbe utazó amerikai elnök a tervek szerint a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatokról fog tárgyalni a német kormánnyal, ám a Fehér Ház szerint egy közös NATO-akció megtervezése is napirenden van.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden amerikai elnök a hét végén Németországba utazik, hogy Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier elnökkel találkozzon, akikkel többek között a közös védelem megerősítéséről, valamint a gazdaságok és a kétoldalú kereskedelem fellendítéséről is tárgyalni fognak. Emellett azonban azt is elárulták, hogy az Egyesült Államok mekkora haderővel rendelkezik Európa közepén.

Visit from US President Biden német
A közös védelem megerősítéséről is tárgyalna az amerikai elnök és a német kancellár / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Az elnök látogatásának középpontjában a katonai együttműködés fog állni. Célunk, hogy ne csak saját védelmünket, hanem NATO-szövetségeseink képességeit is fellendítsük” – kommentálta a látogatás napirendjét a Fehér Ház szóvivője, aki hozzátette:

Németországban van az egyik legnagyobb katonai jelenlétünk a tengerentúlon, ami körülbelül 39 ezer katonát jelent.

A Biden–Scholz-találkozó legfontosabb kérdése várhatóan az lesz, hogy ezt, valamint a német haderőt hogyan lehetne a leghatékonyabban bevetni az európai védelem megerősítése érdekében.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb donora Ukrajnának, beleértve a kritikus biztonsági támogatást és a lakossági mentőcsomagokat is. Scholz pedig az év elején bejelentette, hogy hazája első alkalommal elérte a NATO által kitűzött, a GDP 2 százalékára vonatkozó védelmi kiadási célokat.

Mégis megtartják a német védelmi találkozót

Ukrajna legnagyobb nyugati szövetségesei október elején terveztek összeülni, hogy megtárgyalják az országnak a 2025-ben nyújtandó katonai, infrastrukturális és stratégiai támogatásokat. A találkozót azonban, amelyet a ramsteini légibázison tartottak volna, elhalasztották, miután Bidennek az USA déli államait letaroló hurrikánok elleni védelmet és a kártalanítást kellett felügyelnie.

A Fehér Ház szóvivője most elárulta, hogy az Ukrajna-csúcsot várhatóan november elején, közvetlenül az amerikai elnökválasztás lezárulta után tartanák meg.

Az elnök úr azt akarja, hogy Ukrajna győzzön, és mi megfelelő erőforrásokat fogunk biztosítani ehhez az erőfeszítéshez, az erről szóló nemzetközi tárgyalásokat pedig sürgősen elkezdjük 

– olvasható a közleményben. A találkozóra azonban kétségtelenül óriási hatással lesz a novemberi szavazás eredménye, amely akár teljesen új irányba terelheti a nyugati stratégiát.

Joe Biden miatt elmarad a történelmi Ukrajna-csúcs

Joe Biden lemondta az útját, és a többi résztvevő is követte. Az amerikai elnöknek ugyanis a hazáját ostromló hurrikánok elleni védelmet és a károk eltakarítását kell felügyelnie. Egyelőre nem ismert, hogy a ramsteini csúcs mikor lesz megtartva.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.