BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hezbollah

A Hezbollah a súlyos izraeli csapások után új parancsnokságot alakít a döntő fontosságú szárazföldi háborúra

Új műveleti központot alakít a terrorszervezet. Egy izraeli elemző szerint a Hezbollah felkészült és várakozó álláspontra helyezkedik.

A Hezbollah hosszú, és kimerítő háborúra készül Dél-Libanonban, miután Izrael levadászta legfelsőbb vezetését. A szervezetet létrehozott egy új katonai parancsnokságot, ez irányítja az Izrael ellen irányuló rakétatámadásokat és a szárazföldi harcokat is - értesült a Reuters két, a műveleteket jól ismerő forrástól.

Hezbollah
Tüntetés Libanonban, a képn Szajjed Haszan Naszrallah, a Hezbollah meggyilkolt vezetője / Fotó: Anadolu via AFP

A Hezbollahot a három héte tartó izraeli támadások meggyengítették, főleg vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah meggyilkolása volt a legsúlyosabb csapás. A szervezet most új felállásban néz szembe az izraeli csapatokkal, amelyek Libanonba vonulva célul tűzték ki, hogy visszaszorítsák a határról. 

Az Irán által támogatott csoport az izraeli légicsapások ellenére még mindig jelentős fegyverkészlettel rendelkezik, beleértve a legerősebb precíziós rakétáit, amelyeket még nem használt fel - mondta négy, a műveleteket jól ismerő forrás. 

A Hezbollah jól felkészült és "várja" az izraeli csapatokat 

A Hezbollah irányítása a Naszrallah szeptember 27-i meggyilkolását követő első napokban megakadt, ugyanakkor a síita harcosok 72 órával később új „műveleti szobát” hoztak létre. 

  • Naszrallah más Hezbollah-vezetőkkel és egy iráni parancsnokkal együtt meghalt, amikor Izrael lebombázta a Bejrút alatt lévő bunkerét. Az új parancsnoki központ a későbbi izraeli támadások ellenére is működik, ami azt jelenti, hogy képesek rakétákat kilőni és a központilag kiadott parancsok szerint harcolni. 

Avraham Levine, az Alma izraeli agytröszt elemzője szerint feltételezhető, hogy a Hezbollah „jól felkészült és várakozik” az izraeli csapatokra - nem lesz könnyű célpont. 

Az a tény, hogy a parancsnoki lánc megsérült, nem veszi el a képességét, hogy izraeli közösségekre lőjön, vagy megpróbáljon csapást mérni  az izraeli erőkre 

- mondta Levine a Reutersnek - a Hezbollahot továbbra is erős terrorhadseregnek nevezte. 

A csipogóbombák ellenére hatékony maradt a kommunikáció

A harcosok rugalmasan, „a front képességeinek megfelelően” hajthatják végre a parancsokat - mondta a Hezbollah új parancsnoka, aki az új parancsnokságot „szűk körként” jellemezte, amely közvetlen kapcsolatban áll a harctéri cselekményekkel. A hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy meglehetősen ritkán fordul elő, hogy a Hezbollah harcoló, hadszíntéri parancsnoka a nemzetközi médiának nyilatkozik. Elmondása szerint az új parancsnokság teljes titoktartás mellett működik. 

A Hezbollah nem nevezett ki új vezetőt Naszrallah után, valószínűleg azért, mert a sorban utána következő rangidős vezető is meghalt az izraeli csapások során. A síita csoport helyettes vezetője, Naim Qassem sejk a héten kijelentette, hogy támogatja a tűzszüneti erőfeszítéseket, de azt mondta, hogy a csoport képességei sértetlenek.
Egy másik, a Hezbollah tevékenységét ismerő forrás szerint a csoport vezetékes telefonhálózata „alapvető fontosságú” jelenlegi kommunikáció szempontjából. A hírügynökség forrásai szerint a hálózat sikeresen átvészelte a kommunikációját szeptemberben ért támadásokat - az izraeliek csipogóbombás robbantásait.

A Libanon alatt húzódó alagúthálózat egyik parancsnoki szobája / Fotó: AFP

Alagútháború

Izrael október 1-jén jelentette be, hogy szárazföldi erői beléptek Dél-Libanonba, kezdetben kommandós egységekkel, majd páncélos és gyalogos egységekkel. A 146. hadosztály tartalékosai már a helyszínen vannak - közölte a hadsereg kedden -, így négyre emelkedett a libanoni földön állomásozó hadosztályok száma.
Izrael nem közölte, hogy hány katona van a helyszínen, de 

egy izraeli hadosztály általában több mint ezer harcosból áll.

A csapatok Izrael szerint közelharcot vívnak a Hezbollah egységeivel. A hadművelet kezdete óta tizenkét izraeli katona vesztette életét Dél-Libanonban vagy Észak-Izraelben - állítja a zsidó állam.
A Hezbollah kiterjedt alagúthálózattal rendelkezik Dél-Libanonban. Az Alma agytröszt 2021-es jelentése szerint az alagutak kiépítése a csoport Izrael elleni 2006-os háborúja után gyorsult fel. Izrael becslései szerint több száz kilométerre terjednek ki.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.