BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollandia után Magyarország is mentességet kér Brüsszeltől a migrációs paktum alól

Bóka János szerint a migráció feletti erősebb nemzeti kontroll visszaállítása az egyetlen lehetőség arra, hogy a határok védve legyenek.

„Ma levélben tájékoztattam Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosát arról, hogy Magyarország – a Holland Királysághoz hasonlóan – szintén az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból való kimaradását kéri, amennyiben a jövőben szerződésmódosításra kerülne sor, és ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat” – írta hétfőn Bóka János a Facebook-oldalára

Heavy rain hits camps in Idlib
Az Európai Unióban olyan politikákról  beszélnek, amelyeket korábban kevesen mertek felvállalni / Fotó: Anadolu / AFP

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter úgy fogalmazott, hogy Magyarország kormánya elkötelezett amellett, hogy határozott lépéseket tegyen határainak védelme és a nemzetbiztonságot veszélyeztető illegális migráció megfékezése érdekében.

„Úgy véljük, hogy jelenleg a migráció feletti erősebb nemzeti kontroll visszaállítása az egyetlen lehetőség arra, hogy e célokat elérjük és az illegális migrációt hatékonyan megfékezzük. 

Ugyanakkor Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett, amely az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések miatt elhúzódó és széles körben bevezetett belső határ-ellenőrzések eredményeként sajnos széttöredezetté vált” – írta a politikus. 

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy több uniós tagállam szigorúbb migrációs intézkedéseket vezet be, Hollandia és Magyarország már jelezte, hogy kilépne a legújabb migrációs paktumból. Felmérések szerint az illegális bevándorlók száma az EU-ban 2023 első felében 113 400-ra csökkent, ami 36 százalékos éves csökkenést jelent. A The Guardian arról írt, hogy tizenöt tagállam, élükön Ausztriával, Dániával, Olaszországgal és a Cseh Köztársasággal, levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben felszólították az intézményt, hogy határozzon meg, dolgozzon ki és javasoljon új módszereket és megoldásokat az Európába irányuló illegális migráció megakadályozására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.