BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
irak iszlám állam

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét Irakban

Dzsazím al-Maszruai Abu Abdel Kadírt egy különleges akcióban vadászták le. A terrorszervezet iraki szárnyának pedig rajta kívül még nyolc vezetőjével végeztek egy nap alatt.

Megölték az Iszlám Állam terrorszervezet iraki vezetőjét – jelentette be kedden Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök.

irak iszlám állam
Kedden megölték az Iszlám Állam iraki vezetőjét / Fotó: AFP

A kormányfő hősies bevetésről beszélt a Hamrin-hegységben. A terroristák válija, azaz kormányzója mellett a szélsőségesek másik nyolc vezetőjét is megölték az akcióban. „A terroristáknak nincs helyük Irakban” – tette hozzá.

Iraki terrorellenes akció

Az iraki hadsereg különleges alakulatának tájékoztatása szerint Dzsazím al-Maszruai Abu Abdel Kadír vezette az Iszlám Állam helyi szervezetét. Az akcióban megölt többi vezető kilétét a DNS-vizsgálatok elvégzése után fogják a nyilvánosság elé tárni.

A bevetésben a katonák nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és egyéb felszerelést foglaltak le, illetve robbanószerkezetek készítésére használt helyiségekre bukkantak.

A közlés szerint az északkelet-iraki Hamrin-hegységben volt az Iszlám Állam egyik fontos főhadiszállása.

Az Iszlám Állam egykor Irak területének mintegy 40 százalékát, s a szomszédos Szíria területének mintegy harmadát tartotta megszállva. Az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes koalíció katonai vereséget mért a dzsihadistákra, bár a szervezetet végérvényesen felszámolnia nem sikerült. Az amerikai hadsereg e térségért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szerint a terrorszervezetnek továbbra is mintegy 2500 harcosa van, akik rendszeresen merényleteket hajtanak végre.

Az Iszlám Állam négy magas rangú tagját ölték meg Irakban

Az Egyesült Államok még több mint kétezer főnyi erőt állomásoztat a térségben, és a mostani közleményben is megerősítette, hogy folytatja ott a katonai műveleteket a régió biztonságát és az ottani amerikai érdekeket is fenyegető Iszlám Állam teljes felszámolását célozva.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.