BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU teljes vállszélességgel kiáll Izrael védelme mellett

Josep Borrell és Ursula von der Leyen is elítélte Irán támadását. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy az EU elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és felhívták a figyelmet az eszkaláció veszélyeire.

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán, arra reagálva, hogy előző nap Irán mintegy 180 rakétával támadta Izraelt. Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

Izrael, Josep Borrell, EU
Az EU teljes vállszélességgel kiáll Izrael védelme mellett / Fotó: AFP

A támadások, valamint az azokra adott válaszcsapások ellenőrizhetetlen regionális eszkaláció veszélyével fenyegetnek, az pedig senkinek sem érdeke – hívta fel a figyelmet. „Az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségek csökkentése mellett, valamint amellett, hogy hozzájáruljon az indulatok enyhítéséhez egy veszélyes regionális konfliktus elkerülése érdekében” – fogalmazott. Az Európai Unió szoros kapcsolatban áll valamennyi szereplővel, és a jövőben is így tesz, miközben minden felet a lehető legnagyobb önmérsékletre szólít fel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményében szintén elítélte az Izrael elleni iráni rakétatámadást, 

és azt mondta: az ilyen lépések veszélyeztetik a regionális stabilitást, és fokozzák a feszültséget egy amúgy is rendkívül ingatag helyzetben. „Arra kérek minden felet, hogy védjék meg az ártatlan civilek életét” – fogalmazott.

Továbbra is a tűzszünet a legfontosabb

Az Európai Unió továbbra is tűzszünetre szólít fel a libanoni határon és Gázában, valamint az összes izraeli túsz szabadon bocsátására, akiket csaknem egy éve tartanak fogva – tette hozzá közleményében az uniós bizottság elnöke. Charles Michel, az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében szintén a rakétatámadás regionális biztonságra gyakorolt lehetséges negatív hatásaira hívta fel a figyelmet.

A közel-keleti halálos eszkalációs spirálnak most azonnal meg kell állnia. A regionális háború senkinek nem érdeke

– fogalmazott. Az EU készen áll a helyzet enyhítésére és a civil életek védelmére irányuló erőfeszítések támogatására – tette hozzá üzenetében az Európai Tanács elnöke. Irán Izrael elleni támadása az iráni Forradalmi Gárda közleménye szerint megtorlás volt Iszmail Haníje Hamász-vezető, Haszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár és egy iráni tábornok meggyilkolásáért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.