BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetek óta nem érkezik élelmiszer Gáza északi részébe

Az ENSZ szerint október elseje óta nem érkezett friss szállítmány a térségbe.

Az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége szombaton közölte, hogy október 1-je óta nem érkezett élelmiszersegély Gáza északi részébe – írta az Associated Press (AP) hírügynökség cikke alapján a The Guardian. 

Humanitarian aid trucks enter Gaza
Élelmiszerrel megrakott teherautók érkeznek Gázába szeptemberben /Fotó: Anadolu via AFP

A Világélelmezési Program (WFP) közölte, hogy a háború sújtotta területre vezető elsődleges határátkelőt körülbelül két hete lezárták, figyelmeztetve arra, hogy Izrael jelenleg zajló szárazföldi hadművelete katasztrofális hatással van az ottani palesztin családok ezrei élelmezésbiztonságára.

Észak alapvetően el van vágva, és nem tudunk ott működni

– mondta Antoine Renard, a WFP palesztin területek országos igazgatója az AP szerint. Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége, az Unrwa azt közölte, hogy Izrael legutóbbi gázai offenzívája feltehetően 400 ezer embert vágott el a külvilágtól.

Az ENSZ élelemhez való joggal foglalkozó független vizsgálója nagyjából egy hónapja vádolta meg Izraelt a palesztinok elleni „éheztetési hadjárattal”. Izrael visszautasította a vádakat, és ragaszkodott korábbi állításához, amely szerint jelentős mennyiségben engedett be élelmiszert és egyéb segélyeket Gázába. 

Izrael nem állította le a területéről az északi Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek belépését vagy koordinálását. Bizonyítékként a Cogat és a nemzetközi szervezetek által koordinált humanitárius segélyek a következő napon is bejutnak a Gázai övezet északi részébe

– áll a Cogat, a segélyosztást felügyelő izraeli katonai testület szerdai közleményében.

A WFP közben azt is közölte, hogy élelmiszer-elosztó pontjait, valamint konyháit és pékségeit Gáza északi részén légicsapások, szárazföldi hadműveletek és evakuálási parancsok miatt kénytelenek bezárni – írta az AP hírügynökség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.