BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
benny seinmetz izraeli milliárdos

Korrupt izraeli milliárdost tartóztattak le Görögországban

Beny Steinmetzet az athéni őrizetbe vétel után óvadék ellenében szabadon engedték. Az izraeli milliárdost korábban egy romániai korrupciós ügy miatt körözték.

A görög rendőrség letartóztatott egy izraeli bányászati milliárdost, akit egy romániai korrupciós ügyben játszott szerepe miatt ítéltek el – közölték hétfőn a görög hatóságok és ügyvédje.

benny seinmetz izraeli milliárdos
Beny Steinmetz izraeli milliárdost korábban egy romániai földrablás ügye miatt ítélték el / Fotó: AFP

Beny Steinmetzet, aki ellen a román hatóságok által egy illegális földrablás miatt kiadott elfogatóparancs hatálya alatt áll, vasárnap vették őrizetbe Athénban, miután megérkezett egy Tel-Avivból érkező járattal, és 5000 eurós óvadék ellenében szabadon engedték.

Steinmetz ellen európai elfogatóparancs volt kiadva, amiről értesítették az ügyészséget és a rendőrséget is. A milliárdost ezután tartóztattuk le 

– közölte a Politicóval egy magas rangú görög rendőrségi tisztviselő. S bár letette az óvadékot, a bíróság döntéséig nem hagyhatja el Görögországot.

A letartóztatás a legújabb fordulat Steinmetz évek óta tartó jogi harca során, akit 2020-ban a román legfelsőbb bíróság elítélt, mert részt vett egy olyan összeesküvésben, amelynek célja az volt, hogy illegálisan tulajdonjogot szerezzen egykor az ország megszűnt monarchiájához tartozó földterületekre.

Görögország és Ciprus azonban megtagadta a kiadatását Romániának, az ország embertelen börtönkörülményeire hivatkozva, az Interpol pedig törölte a letartóztatási parancsát. Vádlott-társai, köztük Pál román herceg, más uniós országokban is sikeresen megtámadták a román kiadatási kérelmeket.

A milliárdos ügyvédje, Stavros Togias „példátlannak” nevezte az ügyfele letartóztatására vonatkozó döntést.

A Steinmetz úr őrizetbe vételéről szóló döntés, amely a romániai ügyét érinti, a román hatóságok részéről kirívó visszaélést jelent az eljárással 

– mondta Togias. Szerinte példátlan a görögországi jogállamiságban és bármely más kivételezett országban, hogy egy ilyen közigazgatási aktus megsemmisíti a görög igazságszolgáltatás döntését, amely véglegesen és visszavonhatatlanul a Romániának történő kiadatása ellen döntött, elismerve a szabad utazáshoz való jogát.

Őrizetbe vették Cipruson Beni Stejnmec izraeli iparmágnást

Beni Stejnmec várhatóan a héten jelenik meg a ciprusi bíróság előtt. Az üzletembert csütörtökön vették őrizetbe.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.