BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kuba

Két tűz között a szigetország: áramszünet közben hurrikán csapott le Kubára

A pénteki sötétség után az ég is rászakadt a szigetre. A gazdasági problémákkal küzdő országban a kubaiak hozzá vannak szokva az áramszünetekhez, ám a napok óta tartó kimaradás és a megérkező hurrikán egyszerre pokollá tette az életüket.

Vasárnap késő este tovább fokozódott a kubai katasztrófa, ahol a napok óta tartó országos áramszünet mellett a keleti partvidéket elérte az Oscar hurrikán, amely heves esőzésekkel, áradásokkal és erős szelekkel nehezíti az energia-infrastruktúra helyreállítását.

kuba
Az egymást követő áramszünetek után most az Oscar hurrikán érte el Kuba partjait / Fotó: AFP

Vicente de la O Levy energiaügyi miniszter az Associated Pressnek elmondta, hogy reményei szerint az ország elektromos hálózata hétfő estére vagy kedd reggelre újra működőképes lesz.

Elismerte azonban, hogy a vasárnap este partot ért Oscar hurrikán megnehezíti a helyreállítási erőfeszítéseket, különösen az energiatermelés szempontjából kritikus régiókban.

Olyan kulcsfontosságú létesítmények, mint a holguíni Felton erőmű és a Santiago de Cuba-i Rent erőmű, ugyanis a vihar útjában helyezkednek el.

A jelentések szerint a keleti régiókban a heves esőzések már most több folyó áradásához és földcsuszamlásokhoz vezettek, a nagy erejű szelek pedig fákat téptek ki a földből és épületeket taroltak le. Szerencsére azonban a hurrikánnak még nincsenek halálos áldozatai.

Bár Havanna egyes kerületeiben helyreállt az áramszolgáltatás, a főváros nagy részén továbbra is sötétség uralkodik. Az áramszünetnek szélesebb körű következményei is voltak, mivel olyan szolgáltatásokat is megzavart, mint például a vízellátás, a csatornák működése és a gázellátás.

Kettős katasztrófa fenyegeti a kubai lakosságot

Hivatalosan még nem lehet tudni, hogy az áramellátás mikor áll helyre, ami egyre nagyobb problémákat okoz: bár a lakosság az egyre mélyülő gazdasági válság miatt hozzászokott az áramkimaradásokhoz, a pénteki összeomlás szintjére régóta nem volt példa.

Az áramszünet az elmúlt két év legsúlyosabb kubai áramkimaradásának számít, miután egy 3-as kategóriájú hurrikán több erőművet is megrongált, a kormánynak pedig napokba telt, mire helyrehozta őket. Jelenleg egyes otthonok akár napi nyolc órát is áram nélkül töltenek.

Ez a hurrikán elleni felkészülést, valamint az érintett területeken a mentést és a kártalanítást is megnehezíti, mivel a közvilágítástól a szivattyúkig minden használhatatlanná vált.

A kubai kormány sürgősségi intézkedéseket jelentett be az áramszükséglet csökkentése érdekében, beleértve az iskolai és egyetemi órák felfüggesztését, egyes állami tulajdonú munkahelyek bezárását és a nem létfontosságú szolgáltatások megszüntetését. A tisztviselők szerint a csúcsidőszakban 1,64 gigawattnyi fogyasztást tudtak visszafogni, ami a normális energiaigény mintegy fele.

Kuba második napja küzd a sötétséggel, miután másodszorra is összeomlott az elektromos hálózata

Kubában az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága üzemanyaghiányt okozott, emiatt heteken keresztül gyakran órákig tartó áramszünetek voltak. Az elmúlt két napban pedig két országos áramszünet szinte teljes sötétségbe borította a karibi szigetet.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.